28 iulie 1944   Bombardament aerian asupra aerodromului Geamăna jpeg

28 iulie 1944 - Bombardament aerian asupra aerodromului Geamăna

Aviaţia Americană a fost pregătită pentru un război strategic şi petrolul de la Ploieşti a devenit o ţintă esenţială. Cum resursele puse la dispoziţie de industrie asigurau desfăşurarea unor acţiuni pe mai multe fronturi, avioanele atacau în România căile ferate, podurile, oraşele, porturile şi aerodromurile. Puţina aviaţie de vânătoare româno-germană era copleşită de valurile de bombardiere şi de escortele formate din avioane P-38 şi P-51.

Comuna Geamăna (astăzi satul Geamăna, comuna Bradu) dispunea de un mic aerodrom cu pistă naturală menit să primească avioane în situaţii de urgenţă. Americanii au judecat informaţiile după propriile standarde şi i-au acordat o cotă însemnată de bombe. Pe 28 iulie au fost lansate asupra ţintei 12 bombe care au funcţionat perfect. N-au fost pagube şi nici victime. Cele 12 încărcături explozive par puţine pentru un obiectiv militar secundar, dar oraşul Piteşti a fost lovit în 4 iulie 1944 cu doar 154. Exploziile n-au provocat pagube deoarece în zonă nu păşteau decât liniştitele bovine ale sătenilor.

Alte 5 bombe au căzut în pădurea Podeanca (sud-vest de actuala comună Bradu), probabil dintr-un aparat avariat. Nici acestea n-au făcut pagube, dar au fost foarte utile populaţiei. Găurile săpate de explozibil s-au umplut firesc cu apă şi au devenit benturi sub numele de La bombe. Animalele aflate la păşunat pe izlaz se duceau singure la adăpat pe poteci croite de cirezile însetate.