11 țări invadate de Germania nazistă  De ce au fost ocupate jpeg

11 țări invadate de Germania nazistă. De ce au fost ocupate

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Carmen Ștefan

Sub conducerea lui Adolf Hitler, Germania a invadat peste 20 de țări europene și din Africa. Motivele invaziei diferă de la o țaă la alta, după cum se arată într-un material publicat de warhistoryonline.com.

1. Cehoslovacia

Ocuparea Regiunii Sudeților, teritoriile de graniță din nordul și vestul Cehoslovaciei, a fost prima ocazie cu care Hitler și-a umflat mușchii militari în Europa. Regiunea a fost cedată Germaniei de către guvernul ceh, în încercarea de a evita războiul, după ce germanii le ceruseră să se predea.

Pentru Hitler, asta a reprezentat împlinirea a două scopuri. În primul rând, a unit populația vorbitoare de limbă germană din această regiune cu Germania, un prim pas pentru realizarea visului său – o națiune germană unită. În al doilea rând, a verificat cât de mult poate pune presiune pe celelalte puteri europene, care au bătut în retragere mai degrabă decât să apere Cehoslovacia de amenințarea nazistă.

2. Austria

austria bundesarchiv 0 jpg jpeg

La fel ca în cazul Regiunii Sudeților, invadarea Austriei a fost parte a planului unei Germanii unite. Austria făcuse parte din Confederația Germană până când Prusia a exclus-o în timpul războiului austro-prusac din 1866. Cinci ani mai târziu, Prusia a creat Germania Mică, fără Austria. A mai existat o încercare de a include Austria în Germania unită, în 1918, însă celelalte țări s-au opus. Pentru Hitler, ocuparea Austriei – o mișcare cunoscută sub numele de Anschluss – reprezenta pur și simplu revenirea Germaniei la granițele ei firești.

Citește continuarea articolului AICI