10 lucruri pe care orice iubitor de cafea ar trebui să le știe despre espresso jpeg

10 lucruri pe care orice iubitor de cafea ar trebui să le știe despre espresso

Autor: advertorial

Deși își are originile în Italia, cafeaua de espressor este savurată astăzi la nivel global; fie ca băutură de sine stătătoare, fie ca bază pentru cafeaua de specialitate.

Espresso este, fără îndoială, cea mai complexă dintre toate băuturile de cafea. Necesită multă presiune, multă știință și multe echipamente pentru a fi bine preparată.

Dacă sunteți un iubitor de cafea, iată câteva lucruri interesante despre cafeaua de espressor pe care s-ar putea (sau nu) să le știți deja.

1) Espresso este numele dat atât băuturii, cât și procesului de preparare a cafelei

Espresso este atât o băutură, cât și numele atribuit procesului de preparare a cafelei la espressor din care este creată băutura. Apa de înaltă presiune, aproape clocotită, este forțată să treacă prin boabele de cafea compactate și fin măcinate în espressor, pentru a le extrage aroma într-un "shot" de lichid.

2) Espresso își are originea în Italia, în urmă cu peste 100 de ani

Făcând un pas înapoi în timp, în Italia, la începutul secolului al XX-lea, am început să asistăm la dezvoltarea unor aparate care foloseau metode de extracție la presiune înaltă pentru a prepara cafeaua. Angelo Moriondo este creditat cu primul exemplu cunoscut de astfel de aparat, în 1884, în timp ce Luigi Bezzera a conceput și brevetat mai multe îmbunătățiri ale unui espressor, în 1901.  

3) Cuvântul italian espresso se traduce simplu prin "a exprima"

Dacă vă place cafeaua tare, trebuie să mulțumiți Italiei. Ei au inventat-o și au numit-o cu un motiv în minte. Espresso ar trebui să se pronunțe "es-press-so", dar este adesea pronunțat în mod incorect "ex-press-so." 

Cuvântul "espresso" se traduce liber în italiană prin "când ceva este forțat să iasă". Ceea ce face ca această băutură să fie unică este faptul că folosește presiunea pentru a împinge apa prin cafeaua bine ambalată. 

4) Espresso este folosit ca bază pentru cafeaua de specialitate

O cafea la espressor poate fi amestecată cu lapte (sau o alternativă la lapte) pentru a crea o cafea de specialitate pe bază de lapte, cum ar fi un flat white, latte, cappuccino etc. Un cappuccino, de exemplu, este creat prin adăugarea de lapte spumat peste un espresso cu o singură doză sau una dublă. 

5) "Crema" este un indicator al prospețimii boabelor de cafea 

Crema de espresso este stratul cafeniu și aerat care se află deasupra restului băuturii. Crema este un lichid de culoare maro, aerisit, care se extrage odată cu espresso și se așează deasupra băuturii sub forma unui strat fin. Se pot spune despre espresso doar uitându-vă la crema. 

De exemplu, vă puteți da seama dacă băutura dvs. este sub sau supraextrasă, cât de proaspete sunt boabele și dacă ar trebui să o serviți sau să vă extrageți din nou shot-ul.

Într-un espresso "proaspăt", crema va rezista până la 3-5 minute înainte de a se dispersa. 

6) Un espresso cu o singură doză necesită aproximativ 42 de boabe de cafea.

Deși există, fără îndoială, mai mulți factori diferiți care intră în joc, se poate considera că un shot tipic de espresso a fost extras din aproximativ 42 de boabe de cafea.

7) Conținutul de grăsime din espresso este mai mare decât în cazul cafelei filtrate

Un shot de espresso conține aproximativ 2,5% grăsimi, în timp ce în cafeaua filtrată există doar 0,6% grăsimi. Aceasta provine din uleiurile naturale conținute în boabele de cafea.

8) În zilele noastre, tehnologia modernă a făcut ca savurarea unui espresso să fie mai ușoară ca niciodată!

Un espressor DeLonghi vă poate oferi un espresso prin simpla apăsare a unui buton și există o gamă largă de modele din care puteți alege!

9) Guvernul italian reglementează espresso

Cafeaua este o parte atât de importantă a vieții cotidiene italiene încât guvernul reglementează prețul espresso-ului, pentru ca acesta să fie accesibil tuturor.

10) Espresso este mai puțin cofeinizat

Espresso conține cu o treime mai puțină cofeină decât cafeaua obișnuită. Acest lucru se datorează în principal faptului că este o băutură mai mică.