Autor 38472 vizualizări


Fascinaţi de lumea adâncurilor, oamenii şi-au imaginat vehicule care să-i ajute să depăşească bariera reprezentată de imposibilitatea respiraţiei sub apă. În scurt timp, submarinul şi-a demonstrat şi eficacitatea în război. Iată zece lucruri de ştiut despre submarin:

  1. În antichitate, Herodot, Aristotel şi Pliniu cel Bătrân scriau despre posibilitatea folosirii unor „clopote scufundate” pentru explorare şi călătorii pe sub mare. De asemenea, marele inventator Leonardo da Vinci proiectase construirea unui vas destinat călătoriilor subacvatice.
  2. Prima persoană care a desenat planurile de construcţie a unui submarin a fost William Bourne, un matematician englez, în anul 1578.
  3. Cornelius van Drebbel, un inventator olandez a reuşit să construiască, în anul 1620, un submarin adevărat. Acest submarin era realizat dintr-o barcă de lemn îmbrăcată în piele impermeabilă. Au fost introduse şi tuburi care ajutau la alimentarea dispozitivului cu oxigen de la suprafaţa apei.
  4. Primul submarin utilizat pentru a ataca un vas inamic a fost minisubmarinul Turtle care în anul 1776, în timpul Războiului de Independenţă american (1775-1783), a încercat să ataşeze o mină la fregata britanică Eagle în New York Bay. Planul a eşuat, dar Turtle reuşise să ajungă nedetectat la vasul inamic, demonstrând faptul că submarinele puteau fi folosite în război.
  5. În 1890, a fost construit primul submarin adevărat de către doi inventatori rivali, John P. Holland şi Simon Lake. Ambele submarine funcţionau pe baza unor motoare cu petrol sau aburi pentru navigarea la suprafaţa şi motoare electrice pentru călătoriile subacvatice Marina americană a cumpărat submarine construite de John P Holland, în timp ce Rusia şi Japonia au optat pentru cel construit de Simon Lake.
  6. Realizând eficacitatea submarinului, Statele Unite au început să investească serios în proiectele de dezvoltare a acestuia, construind primul vas de lung parcurs, Argonautul, în anul 1928. Acesta avea o lungime de 116 metri şi un deplasament de 2710 tone, fiind cel mai mare submarin ne-nuclear produs de marina Statelor Unite.
  7. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania nazistă a avut cea mai mare flotă de submarine, nemţii considerând că submarinele ar fi singurele capabile de a rupe blocada navală britanică.
  8. În 1943, germanii au introdus “teava de respiratie”, mai precis un tub conţinând ţevilede admisie şi de evacuare ale motorului. Un submarin putea să rămână sub apă şi, cu “teava de respiratie” ieşind din apă, să îşi pornească motoarele pentru a-şi reîncărca bateriile electrice. Funcţionând astfel, submarinele erau extrem de greu de detectat de inamic.
  9. În 1955. Flota Militară SUA a lansat USS Nautilus-primul submarin cu propulsie nucleară. Acesta era acţionat de o bucată de uraniu, de mărimea unei mingi de golf, într-un reactor nuclear. Nautilus putea parcurge peste 110000 km în doi ani, fără a trebui realimentat.
  10. Cele mai mari submarine cu propulsie nucleară sunt cele concepute pentru aruncarea proiectilelor balistice cu rază mare de acţiune, purtând focoase nucleare. Aceste vase poartă numele de SSBN-uri şi pot lansa proiectile pe sub apă care pot lovi ţinte la mii de kilometri depărtare.