Autor 10850 vizualizări


Parfumul este unul dintre cele mai vechi cosmetice întrebuinţate de către femei, iar ulterior şi de bărbaţi. Industria parfumului se perfecţionează în fiecare an, iar secolul al XXI-lea promite cele mai scumpe parfumuri. Iată câteva lucruri din istoria şi perfecţionarea parfumului.

Arta preparării parfumurilor a luat naştere în Mesopotamia şi Egipt, dar a fost perfecţionată de romani şi perşi.
Primul chimist înregistrat a fost o femeie din India pe nume Tapputi, o preparatoare de parfumuri. Ea a distilat flori, uleiuri şi obligeană, cu alte tipuri de uleiuri aromatice, iar apoi le-a filtrat şi le-a pus înapoi, repetând procedura de mai multe ori.
Acum câţiva ani au fost descoperite cele mai vechi parfumuri în Pyrgos, Cipru. Acestea au o vechime de aproximativ 4.000 de ani.
Un chimist arab a redactat în secolul al nouălea „Cartea parfumurilor şi a distilării”, care conţine peste o sută de reţete pentru uleiuri aromate, balsamuri, ape aromatice şi medicamente, dar şi metodele folosite pentru prepararea acestora.
Medicul persan musulman Avicenna a introdus procesul de extragere a uleiului din flori prin distilare, experimentând în primul rând cu trandafiri. Astăzi este cea mai frecventă procedură de extragere a uleiului din flori.
Arta fabricării parfumurilor a devenit cunoscută în Europa de Vest în 1221.
În est, maghiarii au produs în 1370 un parfum din uleiuri amestecate cu o soluţie de alcool, parfumul fiind cunoscut sub numele Apa Ungariei.
Arta fabricării parfumurilor a prosperat în timpul Renaşterii, în Italia, iar în secolul al XVI-lea, aromele italiene au fost luate în Franţa de parfumeurul personal al Caterinei de Medici.
Astfel, Franţa se transformă rapid într-unul dintre centrele de fabricare a parfumului şi a cosmeticelor, iar datorită acestui fapt se dezvoltă, în sudul Franţei, industria cultivării plantelor şi florilor pentru parfumuri.
Frizerul italian Giovanni Paolo Feminis a creat o apă de parfum numită Aqua Admirabilis, ceea ce a devenit mai târziu celebra apă de colonie.