10 lucruri de ştiut despre    Mafie jpeg

10 lucruri de ştiut despre... Mafie

📁 Istorie Urbană
Autor: Simona Deleanu

Mafia italiană şi ramificaţiile sale din Europa şi SUA stârnesc de aproape 200 de ani frica tuturor:ai locuitorilor din acele zone, unde familiile mafiote îşi revendică teritoriile, dar şi în ţările unde a ajuns doar faima negativă a mafioților. Sudul Italiei şi desfășurarea acţiunilor mafiote au ajuns subiect de film, dar şi de carte. Iată zece lucruri despre cum a apărut mafia şi despre cum a supravieţuit poliţiei.

Mafia a apărut în Sicilia secolului al XIX-lea, fiind cunoscută şi sub numele de Cosa Nostra.

Fiecare grup este cunoscut ca o „familie” sau „clan”, care stăpâneşte un teritoriu – un oraş mai mare sau mai mic – şi în care operează inclusiv acţiuni criminale.

Datorită emigraţiei italiene din secolul al XIX-lea, mafia s-a extins şi în Statele Unite ale Americii, astfel că denumirea de Mafie nu a mai fost valabilă doar în Sicilia.

Siciliene sau nu, clanurile mafiote s-au înmulţit, astfel că au apărut Camorra, ’Ndrangheta, Stidda şi Sacra Corona Unita.

Camorra a fost o asociaţie a lumii interlope din Campania, al cărui nume probabil derivă din „morra”, care înseamnă „gaşcă, turmă, bandă”.

Vechea Camorra a existat în Neapole încă din epoca spaniolă, dobândind o mare putere în timpul domniei lui Ferdinand I (1830-1859), când şi guvernul s-a folosit de ea în operaţiuni speciale de poliţie.

În 1901, o comisie de anchetă a adus la cunoştinţa publicului mai multe jafuri şi delapidări din banii publici făcute de unii administratori din Campania legaţi de camorra.

Un mare proces ţinut la Neapole în 1911 s-a încheiat cu pronunţarea a numeroase condamnări severe, ducând la reorganizarea clanului.

Moştenirea vechii organizaţii criminale a fost preluată de aşa-numita „noua camorra organizată”, a cărei putere a început să se afirme începând cu anii ’70, luând naştere veritabile întreprinderi de tip camorrist, care aveau grijă să recicleze banii proveniţi din operaţiuni ilicite.

În ciuda controalelor introduse de legea antimafia în 1982, noua Camorra a reuşit să-şi extindă din ce în ce mai mult raza de acţiune şi să controleze un cerc de afaceri estimat, în 1992, la peste 1.000 de miliarde de lire pe an.