Autor 13622 vizualizări


Apariţia cinematografului a revoluţionat modul în care vedem şi înţelegem lumea. Azi, orice tânăr, poate filma şi în câteva minute prietenii săi, de la kilometri distanţă, pot urmări filmul fără să se gândească măcar că în urmă cu 120 de ani, nu doar că nu exista o formă de conexiune care să permită acest lucru, dar nici măcar conceptul de video (filmare) nu apăruse încă.

Iată aşadar 10 lucruri de ştiut despre... cinematograf:

  1. Cinematograful s-a născut la sfârşitul secolului XIX în Franţa.
  2. Pentru a se putea ajunge la primul aparat de proiecţie cinematografică a fost necesară inventarea altor câteva aparate de captare şi proiecţie a imaginilor, cum ar fi stroboscopul, zootropul sau praxinoscopul.
  3. Cei care au construit primul aparat cinematografic au fost fraţii Lumiere în februarie 1895. Aceştia observă din întâmplare descompunerea imaginii, în momentul în care un aparat de fotografiat, ce fotografia un cocoş în zbor, se strică.
  4. O contribuţie importantă  în dezvoltarea cinematografiei a avut şi Thomas Edison care inventează kinetoscopul şi kinetograful. Ritmul de trecere a fotografiilor în cazul kinetografului era de 40-60 de fotografii pe secundă, iar pentru un film mut s-a descoperit că erau nevoie doar de 18 imagini pe secundă.
  5. Prima proiecţie cinematografică a fraţilor Lumiere a fost realizată la 28 decembrie 1895 la Grand Cafe în Paris, numită  “Ieșirea muncitorilor din uzinele Lumiere” (video jos).
  6.  Primul studio cinematografic din SUA a fost construit de Thomas Edison şi purta numele de Black Maria.
  7. Primul film cu sonor apare în anul 1927, “Cântărețul de Jazz”.
  8. În 1920 apare Tehnicolor, un procedeu de realizare a filmelor color, inventată de americani.
  9. În 1933 apare primul film în relief, realizat tot de fraţii Lumiere.
  10.  Primul film pe ecran plat apare în 1953, în regia lui Henry Koster, intitulat  “Parada Primaverii” .