Autor 72987 vizualizări


Rolul Cavalerilor Teutoni în istorie a fost adeseori supraestimat în beneficiul ficţiunii şi a construirii legendei din jurul lor. Totuşi puţină lume ştie că ei au fost desfiinţaţi de Napoleon, persecutaţi de Hitler, dar au reapărut imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Iată zece lucruri despre Cavalerii Teutoni.

  1. Denumirea lor propriu-zisă este Ordinul Cavalerilor Sfintei Marii din Ierusalim.
  2. Ordinul Cavalerilor Teutoni a fost fondat în 1198, prin contribuţia financiară a negustorilor din Bremen şi Lübeck, într-un spital militar din Akko.
  3. Ordinul cuprindea numai germani şi a adoptat o regulă asemănătoare aceleia a templierilor aprobată de Inocenţiu al III-lea, în 1199.
  4. Ordinul teutonilor a contribuit la expansiunea creştină şi germană în jurul Mării Baltice şi, în 1226, a obţinut de la împăratul Frederic al II-lea suveranitate asupra teritoriilor cucerite.
  5. Teutonii şi-au stabilit sediul la Torun, în 1231 şi au fuzionat cu cavalerii gladiferi, ajungând să controleze tot litoralul baltic de la est de Vistula, expansiunea lor fiind oprită pe lacul Peipus, în 1242, de cneazul de Novgorod, Aleksandr Nevski.
  6. De la începutul secolului al XIV-lea, cavalerii teutoni au devenit o putere militară şi financiară de prim rang, ajungând la apogeu sub marele maestru W. von Kniprode (1351-1382).
  7. În secolul al XV-lea, totuşi, au fost înfrânţi la Tannenberg de regele polonez Vladislav al II-lea Jagiello, în 1410, iar în 1466 au trebuit să cedeze Pomerania şi Danzigul.
  8. Ultimul mare maestru al teutonilor, Albert de Brandenburg, a aderat la reforma protestantă şi a secularizat posesiunile Ordinului Teutonilor, întemeind ducatul ereditar al Prusiei, în 1525.
  9. Partea catolică a ordinului a supravieţuit în Germania până în 1809, când a fost desfiinţată de Napoleon, şi a renăscut în 1839 la Viena, având rolul asistenţial originar.
  10. După persecuţiile suferite de regimul nazist între 1933 şi 1945, ordinul a fost reînfiinţat imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.