10 lucruri de ştiut despre Caşmir jpeg

10 lucruri de ştiut despre Caşmir

📁 Istoria Modei
Autor: Simona Deleanu

Caşmirul este unul dintre cele mai vânate materiale din care sunt confecţionate haine ce apar în garderobe din întreaga lume. Află câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoaşteţi despre caşmir.

1. A apărut în garderobele europene prin Marea Britanie, odată cu pashmina, care era o ţesătură importată de Compania Indiilor, atât de flexibilă încât putea fi trecută prin cel mai îngust inel de logodnă.

2. Pasiunea pentru caşmir atinge Franţa în momentul în care, revenind din Egipt, soldaţii lui Napoleon le aduc soţiilor aceste etole orientale, iar cerererea creşte atât de mult încât producătorii din Scoţia sunt obligaţi să scoată pe piaţă imitaţii elegante.

3. Caşmirul provine din stratul care creşte sub primul strat superficial de păr al caprei de munte Hyrcus.

4. Acest păr este numit şî duvet, are o lungime care variază între doi şi şase centimetri şi are o extraordinară capacitate de a izola termic atât de cald cât şi de frig.

5. Crescute în turme mici, în regiunea Kashmir din India, în această zonă se dezvoltă, în secolul al XVI-lea, ţesătorii cu peste 60.000 de muncitori.

6. Caprele sunt duse apoi în China, care deţine 60% din producţia de caşmir, şi în mod special în Mongolia, Afganistan, Iran, Turcia şi, ulterior, în Australia şi Noua Zeelandă.

7. Caprele se adaptează şi unor zone ca Marea Britanie sau Italia, dar acolo nu dezvoltă acest tip de păr, care are firul de şase ori mai subţire decât cel uman.

8. Această materie primă se obţine doar între cel de-al patrulea şi cel de-al şaselea an de viaţă al animalului.

9. Stratul de dedesubt al firelor este desprins din rădăcină cu ajutorul unui pieptene special din fier, cu cârlig, iar procedeul poate fi aplicat doar de două ori la circa o lună distanţă.

10. O capră produce circa două sute de grame de lână pe an, iar culorile naturale obţinute sunt alb, negru, gri sau maro, puloverele obţinând alte culori prin vopsire.