10 lucruri de ştiut despre     Cămaşa albă jpeg

10 lucruri de ştiut despre ... Cămaşa albă

📁 Istoria Modei
Autor: Simona Deleanu

Cămaşa este una dintre cele mai întâlnite piese atât în garderoba unei femei, cât şi în cea a unui bărbat. Cămaşa albă este considerată o piesă clasică, care nu poate lipsi din niciun dulap. Iată zece lucruri despre cu a apărut ea şi cum a evoluat de-a lungul secolelor.

  • Strămoşul ei este este tunica de in purtată în Imperiul Roman, în secolul al III-lea d. H. Aceasta se îmbrăca pe cap, era lungă până la genunchi şi strânsă în talie cu o curea. Era folosită atât de bărbaţi cât şi de femei, sub drapajele togilor şi peplurilor, fiind în realitate precursoarea lenjeriei intime.
  •  În secolul al VIII-lea, cruciaţii vor aduce din Orient mai modernul camis, în mare vogă printre perşi, cu mânecile croite şi cusute separat.
  • La curtea Bizanţului, cămaşa era purtată sub îmbrăcămintea grea, plină de perle şi pietre preţioase. Aceasta e mult mai strâmtă decât cea romană, dar tot fără nasturi.
  • În timpul Renaşterii pe lângă in începe să fie folosit ca material bumbacul, ducând la o revoluţie a lenjeriei intime. Acum va deveni celebru tandemul cămaşă-corset.
  •  În Renaştere exista obieciul de a schimba o dată pe săptămână lenjeria intimă, iar cămaşa avea misiunea de a absorbi secreţiile corpului, de cele mai multe ori spălat o dată la câteva luni.
  • În secolul al XVI-lea, gulerul evoluează, încreţit şi ondulat în mai multe feluri, primind numele de „jabou”. Pentru a-şi menţine forma este apretat la cald. Curând se transformă în gulerul de dantelă cu rulouri rigide, care la curtea spaniolă a lui Carol Quintul, atinge dimensiunile unei roţi de moară.
  • La curtea lui Filip al IV-lea al Spaniei apare, în jurul anului 1620, gulerul finisat cu dantelă italienească, franţuzească sau flamandă, susţinut de o mică ţeavă din metal. Astfel jaboul greoi este îndepărtat.
  • La curtea lui Ludovic al XIV-lea, cămaşa albă face parte dintr-un ritual, astfel că unui nobil, în fiecare zi altul, îi revine onoarea de a înmâna suveranului cămaşa pe care acesta o va îmbrăca odată trezit din somn.
  • În secolul al XVII-lea cămăşii care trebuia să fie neapărat albă şi parfumată, iar dacă bugetul permitea, scrobită în Olanda, i se alătură cravata, prima formă a acesteia fiind purtată de soldaţi şi gentilomi.
  • Inventarea maşinii de cusut în 1846 transformă cămaşa într-un obiect de larg consum, având chiar guler detaşabil. Ea devine uniforma gentlemanilor care se duelează pentru un scop mai mult sau mai puţin nobil.