10 lucruri de ştiut despre    Blugi jpeg

10 lucruri de ştiut despre... Blugi

📁 Istoria Modei
Autor: Simona Deleanu

Cea mai cunoscută pereche de pantaloni din lume, blugii, are o istorie cât se poate de fascinantă.

1. Au fost croiţi pentru prima dată în Genova, în epoca Republicilor maritime, pentru lupii de mare.

2. Denumirea de denim vine de la Nîmes din francezul de Nîmes.

3.  Leob (care devine ulterior Levi) Strauss aduce acest material în Statele Unite ale Americii în 1853, deschizând în New York un magazin de textile.

4. Al doilea magazin care croieşte blugi este deschis în San Francisco, aproape de minele de aur, astfel că materialul devine uniforma tuturor minerilor.

5. Jacob Davis, un croitor din Nevada, vine cu ideea de a aplica nituri metalice pe părţile supuse uzurii, astfel că îi cere lui Strauss să devină parteneri.

6. În 1890 apare pentru prima dată ideea numerotării blugilor, luând naştere prima pereche devenită deja clasică Levi’s 501.

7. Culoarea materialului din care sunt confecţionaţi este doar albastru de diverse nuanţe, în funcţie de gradul de prespălare.

8. Prima etichetă a blugilor are un desen format din doi cai care trag de o pereche de blugi, imaginea dorind să demonstreze rezistenţa ţesăturii.

9. După 1929, în timpul crizei economice, fermele din SUA devin mini-hoteluri pentru ca fermierii să poată câştiga bani în plus. Turiştii acestor ferme devalizează târgurile unde se vindeau blugi şi produse din piele, transformâdu-le în produse de larg consum.

10. În anii ’50, blugii sunt stindardul clasei muncitoare, dar şi al celor care se opun conformismului, astfel că studenţilor americani le este interzis să-i poarte la cursuri.