10 lucruri de ştiut despre     Bancă jpeg

10 lucruri de ştiut despre ... Bancă

📁 Istorie Urbană
Autor: Simona Deleanu

Banca este în secolul al XXI-lea una dintre cele mai întâlnite instituţii, de care dintr-un motiv sau altul avem nevoie. Banca are însă o istorie fascinantă care merită aflată. Iată zece lucruri despre cum a apărut banca.

  • Este instituţia care strânge economiile monetare şi le reinvesteşte, acordând împrumuturi sau cumpărând titluri publice sau private, desfăşoară şi servicii de intermediere pentru transferuri bancare.
  • Sistemul bancar apare încă de la cele mai vechi civilizaţii asiatice şi mediteraneen, începând cu cea babiloniană. În cazul acestora banca avea rolul de a păstra şi depozita averile familiilor regale şi patrimoniul de stat.
  • În Grecia Antică activitatea de păstrare şi depozitare s-a desfăşurat la început în apropierea templelor şi pieţelor, unde venea un număr mare de persoane şi mai ales de negustori.
  • La Roma, urmaşii bancherilor greci primesc denumirea de „argintari”. La Roma apar pentru prima dată transferul de bani numerar, dar şi primele liste de schimb monetar.
  • În Evul Mediu timpuriu, pe lângă activităţile de depozitare şi creditare, s-a impus protecţia dobânzilor, depăşindu-se nivelul de condamnare a cămătarilor pe motive religioase.
  • Marile schimburi comerciale, care până în Evul Mediu au implicat periculoase deplasări de numerar, au început să fie reglementate prin transferurile de sume dintr-un cont de depozitare în altul, deschise de aceiaşi neguţători pe lângă bancheri.
  • Italienii proveniţi din republicile maritime au deschis birouri de împrumut, numite bănci, în târgurile cele mai importante de pe continent din Franţa şi Anglia.
  • Pe lângă bancherii italieni au căpătat putere şi cei francezi şi germani. Această reţea de creditare s-a răspândit odată cu creşterea puternică  de lichiditate internaţională, odată cu sosirea aurului şi argintului din America.
  • Prin transformările economice din secolul al XIX-lea, banca a dobândit treptat funcţiile şi formele de organizare actuale. Revoluţia industrială şi dezvoltarea marilor aparate productive din Europa şi SUA au avut nevoie de uriaşe capitaluri şi de existenţa unor servicii monetare şi financiare eficiente la nivel internaţional şi naţional, provocând o extindere a creditului bancar fără precedent.