10 clădiri din lume care au scris istorie jpeg

10 clădiri din lume care au scris istorie

📁 Istorie Urbană
Autor: Văcaru Clara

Creativitatea fără margini a omului a dat naştere dintoteauna unor monumente deosebite. Vezi mai jos zece dintre cele mai celebre clădiri din lume.

1.Statuia libertăţii din New York.Considerat primul simbol al independenţei, statuia datează din anul 1886 şi a fost construită pentru a “saluta” străinii veniţi pe pământ american. Ea a fost dăruită Statelor Unite de către Franţa. Statuia Libertăţii este în prezent emblema  Americii şi unul dintre cele mai cunoscute monumente ale democraţiei din întreaga lume.

2.Turnul Eiffel, Franţa.Deşi la început francezii au considerat inestetic impresionantul turn, astăzi el se numără printre cele mai vizitate construcţii din lume, cu o medie de cinci milioane de vizitatori pe an.

Turnul are o înalţime de 300 de metri, fiind construit în anul 1887. Întreţinerea lui se face o dată la şapte ani şi include 50 de tone de vopsea maro.

image

3.Catedrala Sagrada Familia, Spania.Simbolul Spaniei este ultimul proiect al celebrului architect Gaudi, fiind cel mai vizitat monument al Barcelonei. Deşi Gaudi şi-a dedicat aproape toată viaţa impresionantei construcţii, Sfânta Familie nu a fost terminată niciodată. În prezent, termenul estimat este anul 2026.

image

4.Taj Mahal, India.Construcţia emblemă a Indiei datează din anul 1630 şi este în prezent cel mai bine păstrat monument-mormânt din lume. În 2007, clădirea a fost inclusă printre cele şapte minuni ale lumii.

Uriaşa moschee a fost construită de împăratul Shan Jahan în memoria iubitei sale soţii, Mumtaz Mahal, alături de care a avut 14 copii.

image

5.Burj Khalifa, Dubai.Denumit anterior Burj Dubai, turnul este în prezent cea mai înaltă construcţie ridicată vreodată, având o înalţime de 828 de metri. A fost terminat în numai cinci ani, fiind inaugurat în anul 2010. Deţine şase recorduri, printre care:construcţia cu cele mai multe etaje-160-şi lifturile cu cea mai mare viteză din lume-64 km/h.

image

6.Muzeul Guggenheim din Bilbao.Este un muzeu de artă contemporană din Spania, fiind printre cele mai spectaculoase clădiri din lume. A fost proiectat de arhitectul contemporan Frank Gehry. De la inaugurarea lui, în 1997, oraşul Bilbao a devenit una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din lume.

image

7.Statuia lui Isus, Rio de Janeiro.Statuia lui Isus Mântuitorul este unul dintre cele mai importante simboluri ale Braziliei. La fel ca şi Statuia Libertăţii, Statuia lui Isus a fost dăruită Braziliei de către Franţa. Monumentul  datează din anul 1931 şi a are o înalţime de 38 de metri, fiind vizibil din orice colţ al oraşului.

image

8.Coloseumul din Roma.Este cel mai mare amfiteatru construit de romani, rezistând în mod miraculos din anul 72 până astăzi. A fost construit iniţial pentru spactacole şi concursuri cu gladiatori. Astăzi, Coloseumul se află în paragină, din cauza hoţilor de piatră. Chiar şi aşa, el rămâne cel mai mare obiectiv turistic din Roma.În prezent, Coloseumul este un simbol al luptei împotriva pedepsei capitale, fiind luminat de fiecare dată când o persoană condamnată la moarte este eliberată.

image

9.Catedrala Notre Dame, Paris.

Este cel mai popular monument din Franţa, chiar mai celebru decât Tour Eiffel, fiind vizitat de 13 milioane de oameni în fiecare an. Construcţia catedralei a început în 1163 şi a durat aproape 100 de ani. Astăzi, monumenul gigant este şi Catedrala Arhiepiscopiei Catolice din Paris. Deşi are aproape un mileniu, Notre Dame de Paris este încă activă şi foloseşte evenimentelor religioase.

image

10.Biblioteca din Alexandria, Egipt.Construită iniţial în secolul al treilea, Biblioteca din Alexandria de astăzi păstrază elementele construcţiei originale. În interiorul ei se află şase biblioteci, trei muzee, un planetarium, dar si o piaţă publică şi numeroase spaţii de expoziţie. Este cea mai cunoscută bibliotecă din toate timpurile, fiind premiată de numeroase ori pentru designul ei impresionant.

image