5 aprilie: Winston Churchill se retrage din viaţa politică jpeg

5 aprilie: Winston Churchill se retrage din viaţa politică

Calendarul zilei de 5 aprilie: 

1772-Exploratorul olandez Jacob Roggenven descoperă o insulă în Oceanul Pacific, pe care băştinaşii o numeau Rapa Nui. Descoperitorul o va boteza Paasch Eyland (Insula Paştelui).

1874-A avut loc, la Viena, premiera operetei Liliacul, de Johann Strauss (fiul).

1877-Compozitorul francez Charles Gounod a creat opera Cinq-Mars.

1896-S-au inaugurat Jocurile Olimpice Moderne.

1904-Bucureşti-a luat fiinţă Automobil Club Regal, în prezent Automobil Club Român ACR.

1924-Ordonanţă militară prin care se interzice activitatea Partidului Comunist Român.

1934-Este înfiinţată legaţia României de la Buenos Aires.

1951-Ethel şi Julius Rosenberg sunt condamnaţi la moarte pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice (au dezvăluit ruşilor secrete cu privire la armele atomice).

1955-După 50 de ani de activitate, Sir Winston Leonard Spencer Churchill se retrage din viaţa politică pentru a se dedica scrisului. Pentru operele sale, în special pentru Al doilea război mondial(în şase volume), i se decernează Premiul Nobel pentru Literatură în 1953, când primeşte titlul de lord. Printr-o hotărâre a Congresului va deveni, în 1963, cetăţean de onoare al SUA.

1964-A intrat în funcţiune primul tren fără conductor, folosit la metroul din Londra

1973-La clinica chirurgicală nr.2 din Târgu Mureş, o echipă de medici, condusă de prof. dr. Ioan Pop de Popa, efectuează prima operaţie pe cord deschis din România.

1989-În Polonia, este încheiat compromisul dintre guvern şi reprezentanţii opoziţiei prin care se prevede crearea unei a doua Camere a Parlamentului-Senatul, instituirea postului de preşedinte al republicii şi organizarea de alegeri libere.

1992-În Peru are loc o lovitură de stat a preşedintelui Alberto Fujimori, care a suspendat garanţiile constituţionale.

1999-În urma unui raid al NATO, vizând cazarmele din localitatea minieră Aleksinaci (200 km la sud de Belgrad), 17 civili au fost ucişi din cauza unei bombe de 250 kg, ghidată prin laser, abătută asupra unei zone rezidenţiale. La 6 aprilie, Pentagonul admite că bomba, lansată de un avion american, şi-a ratat ţinta.