Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziţiei universale din Paris  jpeg

Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziţiei universale din Paris.

📁 Calendar
Autor: Redacția

1885-A fost emis un decret regal privind aprobarea Tomos–ului, prin care Patriarhia din Constantinopol recunoştea Biserica Regatului României ca autocefală.

1527-Trupele conduse de Charles, duce de Burbon, au invadat Roma, ucigând peste 4.000 de locuitori.

1639-A fost încheiată construcţia Bisericii "Trei Ierarhi" din Iaşi, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, adevărată bijuterie arhitectonică;aici se află mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir şi Vasile Lupu.

1682-Ludovic al XIV-lea al Franţei îşi mută întreaga curte la Versailles.

1791-Prin decretul purtând această dată, Palatul Luvru din Paris a fost transformat în muzeu.

1849-Trupele maghiare conduse de maiorul Hatvani sunt înfrânte decisiv de către Armata revoluţionară a lui Avram Iancu.

1872-Înfiinţarea Agenţiei Diplomatice Române la Berlin.

1885-A fost emis un decret regal privind aprobarea Tomos–ului, prin care Patriarhia din Constantinopol recunoştea Biserica Regatului României ca autocefală.

1888-Victor Babeş face primele vaccinări antirabice la Bucureşti.

1889-Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziţiei universale din Paris.

1899-România participă la prima Conferinţă a Păcii, care a avut loc la Haga. La acest forum internaţional se încheie Convenţia asupra reglementării paşnice a conflictelor internaţionale.

1910-George al V-lea devine rege al Angliei după moartea tatălui său, Eduard al VII-lea.

1928-Are loc, la Alba Iulia, o mare adunare convocată de Partidul Naţional Ţărănesc, cu scopul de a obliga guvernul liberal să demisioneze.

1937-Aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, ia foc în timp ce încerca să aterizeze la Lakenhurst, New Jersey. Victime, 36 de pasageri şi membri ai echipajului.

1940-John Steinbeck este laureatul premiului Pulitzer pentru romanul său Fructele mâniei.

1954-Atletul britanic Roger Banister a devenit primul om din lume care a alergat o milă (1.601 metri) în mai puţin de patru minute.

1984-Are loc, la Palatul Sporturilor din Bucureşti, gala de adio a gimnastei Nadia Comăneci. Cu prilejul retragerii sale din activitatea competiţională, gimnasta primeşte din partea preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Juan Antonio Samaranch, Ordinul Olimpic.

1990-În cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu R.S.S. Moldovenească s-a desfăşurat primul "pod de flori" peste Prut.

1994-Inaugurarea oficială a tunelului de sub Canalul Mânecii, considerat de experţi ca "lucrarea secolului". Eurotunelul, cu o lungime de 50, 3 km, situat la o adâncime cuprinsă între 25 si 45 de metri sub fundul mării, a costat 10 miliarde de lire sterline.

2003-A fost inaugurată, la Moscova, prima staţie de metrou din lume aflată la cea mai mare adâncime. Staţia Park Pobedi (Piaţa Victoriei) este construită la 90 de metri sub pământ.