Lech Walesa devine primul preşedinte al Poloniei care a fost ales de populaţie  jpeg

Lech Walesa devine primul preşedinte al Poloniei care a fost ales de populaţie.

📁 Calendar
Autor: Redacția

1671-Răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca, condusă de boierii Mihalcea Hâncu şi Apostol Durac, cauzată de fiscalitatea excesivă. Răsculaţii îl alungă pe Gheorghe Duca din ţară, însă reîntors cu ajutor turco–tătar, acesta reprimă răscoala.

1793-A fost fondat, de catre Noah Webster, primul ziar american, „American Minerva”.

1824-Bătălia de la Ayacucho (Peru), prin care s-a pus capat dominaţiei coloniale spaniole în America de Sud.

1846-În sala „Momolo" din Bucureşti are loc primul concert al lui Franz Liszt, susţinut în România.

1894-Pe strazile Bucureştiului a început să circule primul tramvai electric (purtând numarul 14), de la Cotroceni la Obor.

1900-La Paris a avut loc prima audiere a piesei „Nocturnos”, de Claude Debussy.

1905-„Salome” primul act al operei compozitorului german Richard Strauss, după o poveste de Oscar Wilde, a avut prima reprezentaţie la Dresda, unde a fost condamnată pentru obscenitate.

1916-Primul Război Mondial-Bătălia de la Caşin-Germanii sunt opriţi pe linia strategică de fortificaţii Focşani–Nămoloasa trecând prin Valea Caşinului şi Valea Putnei.

1916-Are loc, în Sala Teatrului Naţional din Iaşi, deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conţinea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarităţii naţionale dar şi promisiunea unor reforme esenţiale în viitor.

1931-Spania devine republică.

1934-Dinu Lipatti primeşte Premiul de compoziţie „George Enescu” pentru suita simfonică „Şătrarii”.

1938-Legaţia României de la Paris este ridicată la rangul de ambasadă, ambasador fiind numit Gheorghe Tatarescu.

1941-Al Doilea Război Mondial-China declară război Japoniei, Germaniei şi Italiei.

1948-Adunarea Generala ONU adoptă „Convenţia pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid”.

1960-Este semnat, la Washington, primul Angajament postbelic, în domeniul culturii, învăţământului şi ştiintei între România şi SUA.

1966-Intră în funcţiune Hidrocentrala Vidraru de pe râul Argeş.

1967-Marea Adunare Naţională a ales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat pe Nicolae Ceauşescu, în locul lui Chivu Stoica.

1968-SUA-A avut loc prima demonstraţie a utilizării mouse-ului.

1990-Lech Walesa devine primul preşedinte al Poloniei care a fost ales de populaţie.

1991-Este adoptat „Acordul privind crearea unei Uniuni politice, economice şi monetare”, la reuniunea la nivel înalt a CEE de la Maastricht. Tratatul de la Maastricht va intra în vigoare de la 1 nov 1993 şi va fi înlocuit de Tratatul de la Amsterdam. (2 oct. 1997)

1992-Este anunţată despărţirea dintre prinţul Charles, Prinţ de Wales şi Diana, Prinţesă de Wales.

1993-Tiraspol. Sentinţa asa-numitului „tribunal al poporului transnistrean” în procesul grupului de patrioţi români, „grupul Ilaşcu”. Ilie Ilaşcu este condamnat la moarte, iar ceilalţi membri la închisoare între 2 ţi 15 ani. După nouă ani de detenţie şi izolare, în mai 2001, Ilie Ilaşcu va fi eliberat din închisoare.

1994-Preşedintele rus, Boris Elţin, ordonă guvernului să ia „toate măsurile” necesare împotriva guvernului cecen, precum şi în vederea dezarmării „formaţiunilor înarmate”. Sunt emise „Decretul nr. 2166” şi „Rezoluţia 1360” ale guvernului rus, prin care a fost declanşată intervenţia rusă în Cecenia, la 11 dec 1991.