Calendar 14 aprilie: 1912   Vasul Titanic a lovit aisbergul care avea să i cauzeze scufundarea din dimineaţa zilei următoare jpeg

Calendar 14 aprilie: 1912 - Vasul Titanic a lovit aisbergul care avea să-i cauzeze scufundarea din dimineaţa zilei următoare

📁 Calendar
Autor: A.C.S.

1828 - Lexicograful şi publicistul american Noah Webster şi-a însuşit drepturile de autor ale primei ediţii a dicţionarului care-i poartă numele

1849 - Kossuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă duce la înăbuşirea în sânge a revoluţiei declanşate la 15 martie 1848.

1865 - Abraham Lincoln este împuşcat de John Wilkes Booth, a decedat a doua zi.

1879 - Agenţia diplomatică a României la Belgrad este ridicată la rangul de legaţie.

1884 - A apărut, la Sibiu, publicaţia politică şi culturală Tribuna.

1891 - A fost semnat Acordul de la Madrid în problema Convenţiei internaţionale de combatere a mărcilor false privind provenienţa mărfurilor.

1912 - Vasul Titanic a lovit aisbergul care avea să-i cauzeze scufundarea din dimineaţa zilei următoare.

Din cei 2.224 de oameni care s-au îmbarcat pe Titanic, 710 au supravieţuit naufragiului din noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Câţiva au povestit cum au văzut moartea cu ochii.
Cu câteva minute înainte de miezul nopţii, la ora locală 23.40, marinarul de serviciu a dat alarma: „Veniţi rapid! Am lovit un aisberg”. 

Curând, oamenii au început să fie urcaţi în bărcile de salvare. Prioritate aveau femeile, copiii şi pasagerii de lux. „Un bărbat a sărit într-o altă barcă, îmbrăcat în haine de femeie. Am vâslit departe de Titanic, dar încă mai auzeam orchestra cântând, de data aceasta imnuri triste", îşi mai amintea Edith Brown.

Vacarmul iscat şi ţipetele celor care se înecau nu au putut fi descrise în cuvinte, au mai declarat supravieţuitorii. Şi totuşi, în timp ce groaza se instalase în sufletele şi pe buzele tuturor, de pe puntea Titanicului răsunau acorduri line. „Multe lucruri curajoase au fost făcute în acea noapte, dar niciunul nu a depăşit ce au făcut membrii orchestrei. Au cântat minut după minut, în timp ce nava se ducea la fund", a declarat Lawrence Beesley despre acele momente

Scena scufundării a fost asemănată de colonelul Archibald Gracie cu Infernul lui Dante. „Noi, cei ce am supravieţuit, nu vom putea uita niciodată ţipetele disperate dinaintea morţii din mii de gâtlejuri, bocetele, gemetele şi ultimele încercări de a găsi o gură de aer înainte de momentul când se duceau la fund", a povestit Gracie. Şi totuşi, ceva a fost chiar mai groaznic. „Liniştea care a urmat celei mai înspăimântătoare «muzici» a fost terifiantă", a spus Eva Hart, o altă supravieţuitoare.  

După scufundare, în linişte, a urmat aşteptarea apăsătoare. „Deodată, am văzut în zare o lumină, iar apoi alta sub ea. Părea prea incredibil, ca să fie adevărat", a povestit Lawrence Beesley, un pasager norocos. Lumina era de fapt nava RMS Carpathia, care a răspuns apelului SOS. Unul dintre eroii zilei de 15 aprilie 1912 a fost căpitanul acesteia, Arthur Rostron. 

1916 - Bulgaria adoptă calendarul gregorian.

1924 - Se înfiinţează, la Bucureşti, Asociaţia Românească pentru Liga Naţiunilor.

1931 - Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei a fost nevoit să abdice şi să fugă din ţară. Spania s-a proclamat, pentru a doua oară, republică. 

1956 - HCM nr. 623 dădea dreptul de a se întoarce în localităţile de origine tuturor persoanelor strămutate, redându-le casele şi terenurile posedate anterior.

1986 - Ronald Reagan ordonă lansarea de atacuri aeriene împotriva Libiei, care vor duce la decesul a 60 de oameni, ca răspuns la atacul terorist din 5 aprilie din Berlinul de Vest, când doi soldaţi americani au fost ucişi.

2000 - Căderea bursei newyorkeze de pe Wall Street, fenomen care va provoca scăderi îngrijorătoare şi în lanţ ale burselor din întreaga lume.