19 noiembrie: Fotbalistul brazilian Pelé marchează cel de al 1000 lea gol jpeg

19 noiembrie: Fotbalistul brazilian Pelé marchează cel de-al 1000-lea gol

📁 Calendar
Autor: Redacția, Redacția, Redacția, Redacția

1377-Prima atestare documentară a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342-1382), prin care braşovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca şi cheltuiala lor proprie".

1493-Cristofor Columb descoperă Porto Rico.

1703-Omul cu masca de fier, legendarul prizonier politic francez moare la Bastilia.

1819-Muzeul Prado din Madrid este inaugurat.

1861-Se încheie Conferinţa natională a fruntaşilor politici romani din Banat, ţinută la Timişoara, la care se adopta o moţiune prin care se cere autonomia Banatului faţă de Ungaria, teritoriul acestuia urmand sa fie numit "Căpitanatul român" sau să fie încorporat Transilvaniei (devenita autonomă).

1942-Al Doilea Război Mondial-Bătălia de la Stalingrad-forţele ruseşti sub comanda generalului Georgy Zhukov lansează operaţiunea Uranus, contraatacând şi întorcând soarta bătăliei în favoarea trupelor sovietice.

1946-Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate "libere şi nestingherite", care au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de guvernul Petru Groza care a anunţat victoria Blocului Partidelor Democratice.

1969-Programul Apollo-Apollo 12-astronauţii Charles Conrad şi Alan Bean aselenizeză în Oceanul Furtunilor şi devin cei de-ai treilea respectiv patrulea oameni care păşesc pe Lună.

1969-Fotbalistul brazilian Pelé marchează cel de-al 1000-lea gol.

1977-Preşedintele egiptean Anwar El Sadat devine primul lider arab al Orientului Mijlociu care a efectuat o vizită oficială în Israel.

1979-Începe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat în plen faţă de cultul personalitaţii creat în jurul familiei Ceauşescu. Drept urmare, în aceeaşi noapte, Pârvulescu a fost evacuat din casa în care locuia.

1985-Războiul Rece-La Geneva, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, şi liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se întâlnesc pentru prima dată.

1998-Tabloul lui Vincent van Gogh, Portretul artistului fară barbă este vândut la licitaţie pentru suma record de 71, 5 milioane de dolari.