Calendar 12 decembrie: 1913   Pictura „Mona Lisa” a fost recuperată, la Florența, la doi ani după ce a fost furată din Muzeul Luvru din Paris jpeg

Calendar 12 decembrie: 1913 - Pictura „Mona Lisa” a fost recuperată, la Florența, la doi ani după ce a fost furată din Muzeul Luvru din Paris

📁 Calendar
Autor: Redacția

1821 - S-a născut scriitorul francez Gustave Flaubert, autorul romanului „Madame Bovary” (d. 1880).

1864 - Episcopia ortodoxă de la Sibiu a fost ridicată la rangul de mitropolie, având în subordine episcopiile de Arad și de Caransebeș. Andrei Șaguna a fost numit mitropolit.

1896 - Fizicianul italian Guglielmo Marconi a făcut, la Londra, prima demonstrație publică a radioului.

1911 - Delhi a înlocuit Calcutta drept capitală a Indiei.

1911 - Regele George al V-lea și regina Mary de Teck au fost încoronați împărat și împărăteasă a Indiei.


India Before the First World War; George V and Queen Mary at Delhi Durbar Q107150 jpg jpeg

1913 - Pictura „Mona Lisa” a lui Leonardo Da Vinci a fost recuperată, la Florența, la doi ani după ce a fost furată din Muzeul Luvru din Paris.

Gioconda zâmbea misterios vizitatorilor din Sala Pătrată a Muzeului Luvru, atunci când a dispărut de la locul său pe 21 august 1911. Ziua în care tabloul este sustras era o zi de luni și muzeul era închis după vechea tradiție care spune că prima zi a săptămânii este dedicată curățeniei în muzeu. De accea paza era redusă. După-amiaza se constată lipsa tabloului de pe perete, dar nimeni nu se îngrijorează pentru că el putea să fi fost dus într-un atelier de reproduceri al muzeului.

A doua zi, pe 22 august, în jurul orei prânzului, este găsită rama tabloului sub casa unor scări. Muzeul este golit în grabă de vizitatori și pentru prima dată apare zvonul unei spargeri. Tabloul împreună cu sticla și rama cântăreau 40 de kg și se pare că fuseseră prea grele pentru hoț, care luase cu el doar pictura.

În decembrie 1913, negustorul italian de artă, Alfredo Geri primește o scrisoare de la Paris în care îi este oferită Mona Lisa de către un anumit Vicenzo Leonardi. Acesta vorbește despre faptul că vrea să înapoieze Italiei un tablou care i-a fost luat cu forța. Geri îi cere sfatul lui Giovanni Poggi, directorul Galeriilor Uffizi și în urma cosultărilor cu acesta decide să îi scrie lui Leonardi.

Răspunsul nu se lasă mult așteptat și Leonardi îi cere negustorului să vină la Paris. Deoarece el refuză să călătorească în Franța, Leonardi îi dă întâlnire în 20 decembrie la Milano. După care îl anunță pe Geri că se va afla în 10 decembrie la Florența și se va înfățișa imediat la el. Întrevederea dintre ei are ca rezultat aceptarea unui târg care va avea loc în ziua următoare: 500.000 de franci în schimbul tabloului.

Pe data de 11 decembrie 1913, Geri și Poggi sunt conduși de Vicenzo Leonardi la hotelul unde ținea ascuns tabloul lui da Vinci. Dintr-o valiză cu fundul dublu și învelită într-o bucată de catifea roșie iese la iveală surâsul Mona Lisei.

Cei doi experți realizează că sunt în posesia adevăratului tablou, dar îl conving pe Leonardi că este nevoie de o analiză de autenticitate care se poate realiza doar în cadrul Galeriilor Uffizi. La Uffizi se despart de hoț cu promisiunea că îl vor contacta a doua zi.

Seara, Vicenzo Leonardi este arestat și supus unui lung interogatoriu. După câteva ezitări recunoaște că numele său real este Vicenzo Peruggia și că a fost zugrav la Luvru. Dar lui îi plăcea să se numească pictor decorator. Deși nu mai lucra în cadrul muzeului, era cunoscut acolo și nu a fost o mare greutate pentru el să intre în galerie pe data de 21 august. Înainte analizase felul cum tablou era prins în perete și dacă rama putea fi înlăturată.  

În ziua cu pricina a dat jos tabloul de pe perete, a desfăcut rama și a fugit cu ea în Marea Galerie, apoi în Galeria celor șapte metri, de unde a trecut printr-o ușă tapetată și a coborât niște scări puțin folosite. Sub casa scărilor a dosit rama. S-a întors în sală, de unde a luat pictura pe care a ascuns-o sub halat. A scos-o din Luvru pe poarta care rămăsese nepăzită din cauză că paznicul se dusese în altă curte să ducă apă.

Motivarea lui a fost una patriotică: voia să aducă în Italia un bun care aparținea de drept patrimoniului ţării în formă de cizmă. A mai adăugat că nu se gândise la câştig, dar se aştepta ca să fie răsplătit de italieni pentru primejdia la care fusese expus.

1915 - S-a născut actorul și cântărețul american Frank Sinatra (d. 1998).


1944 - Bunurile Teatrului Național din București au fost cedate rușilor, în contul despăgubirilor de război reglementate de Convenția de Armistițiu semnată la Moscova, la 12 septembrie 1944.

1983 - A murit actorul Amza Pellea (n. 1931)

1992 - A fost înființată formația de muzică folk–pop „Pasărea Colibri” avându-i ca membri pe - Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Florian Pittiș, Vladi Cnejevici.


2002 - Uniunea Europeană a invitat zece țări candidate la aderare (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru și Malta) să i se alăture începând cu data de 1 mai 2004. Numărul membrilor UE a crescut astfel de la 15 la 25. Pentru România și Bulgaria a fost fixat ca termen al aderării anul 2007.