Zeci de schelete umane, descoperite de un arheolog orădean într un sat dispărut în secolul XVII jpeg

Zeci de schelete umane, descoperite de un arheolog orădean într-un sat dispărut în secolul XVII

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Redacția
🗓️ 21 octombrie 2010

Un număr de 70 de schelete umane au fost descoperite de arheologul orădean Ion Crişan şi de echipa sa pe teritoriul unui sat bihorean care a dispărut în secolul al XVII-lea, acestea adăugându-se altor 408 găsite în anii trecuţi, informeză Mediafax.

Arheologul Ion Crişan de la Muzeul Ţării Crişurilor şi echipa sa au finalizat, marţi, etapa de cercetare de la situl arheologic dintre localităţile Cefa şi Mărtihaz, unde până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea exista satul Rădvani.

În această etapă, cercetătorii au descoperit 70 de schelete umane, care fuseseră îngropate în necropola satului, în perioada 1270-1550. "Cercetăm localitatea medievală numită Rădvani, care a fost atestată documentar în anul 1214 şi care a fost părăsită de toţi locuitorii ei în cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea, din cauza invaziei turcilor în această zonă şi a conflictelor dintre aceştia şi austrieci", a declarat, marţi, Ion Crişan.

Arheologul şi echipa sa au descoperit şi fosta biserică a localităţii, construită în anul 1270, din care a rămas doar fundaţia. "Scheletele au fost descoperite în jurul bisericii pentru că pe atunci înmormântările se făceau în jurul bisericii", a explicat Cristea.

Cele 70 de schelete nou descoperite se adaugă celor 408 găsite în etapele anterioare ale cercetării arheologice. O parte dintre scheletele descoperite urmează să fie cercetate şi de antropologi. Potrivit acestuia, cercetările la sit vor fi reluate anul viitor.

Situl arheologic dintre localităţile Cefa şi Mărtihaz din judeţul Bihor se întinde pe aproximativ 24 de hectare şi este înscris pe lista Monumentelor Istorice.