Zeci de sarcofage, cu o vechime de peste 2 500 de ani, descoperite în necropola egipteană Saqqara jpeg

Zeci de sarcofage, cu o vechime de peste 2.500 de ani, descoperite în necropola egipteană Saqqara

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 23 septembrie 2020

Autoritățile egiptene au anunțat descoperirea a 14 sarcofage cu o vechime de aproximativ 2.500 de ani, la baza unei structuri din necropola Saqqara. Acestea se adaugă altor 13 sarcofage găsite în același loc săptămâna trecută, precizează un comunicat al Ministerul pentru Antichități din Egipt.

Sarcofagele recent descoperite au fost realizate din lemn pictat și sunt bine conservate, prezentând motive în nuanțe de maro și albastru, dar și numeroase hieroglife. Specialiștii Ministerului pentru Antichități din Egipt se așteaptă să descopere și alte sarcofage, în alte puțuri apropiate, în urma unor noi săpături arheologice, programate să aibă loc în curând.

sarcofag 2 jpg jpeg

Situl arheologic de la Saqqara, aflat la 25 de kilometri sud de piramidele de pe platoul Giza, este o vastă necropolă, care găzduiește celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima piramidă din era faraonică, construită în jurul anului 2700 î.e.n. de arhitectul Imhotep.

sarcofag jpg jpeg

Piramida lui Djoser a fost redeschisă pentru public la începutul lunii martie după lucrări de renovare care au durat mai mulți ani. Însă situl a fost închis din nou pentru vizitatori la jumătatea lunii martie, la fel ca toate celelalte situri arheologice, din cauza epidemiei de COVID-19, înainte de a se redeschide pe 1 septembrie.