Voronin: Basarabia nu a aparţinut niciodată României jpeg

Voronin: Basarabia nu a aparţinut niciodată României

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 iunie 2010

Preşedintele partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a lansat un atac fără precedent la adresa României.  Voronin a declarat că  Basarabia "nu a aparţinut niciodată României", acuzandu-l pe preşedintele interimar Mihai Ghimpu că a emis decretul privind condamnarea ocupaţiei sovietice după ce "Băsescu a băut whisky şi i-a spus ceva", informează jurnal.md.

 „Decretul lui Ghimpu a apărut la puţin timp după ce Băsescu a spus că trupele militare ruseşti din Transnistria sunt o ameninţare pentru România. Aşa că Ghimpu nu a emis de capul lui acest decret. Băsescu a băut whisky şi a spus ceva, iar Ghimpu apare cu decretul. Noi cât am fost la guvernare nu am ascultat de nimeni şi am apărat interesele naţionale”, s-a lăudat Voronin, care a felicitat jurnaliştii cu „Ziua eliberării de sub ocupaţia româno-burgheză”.Voronin a spus că Basarabia nu a aparţinut niciodată României. „Acesta este adevărul, restul sunt speculaţii”, a menţionat liderul comunist.

La 24 iunie, preşedintele interimar, spicherul Mihai Ghimpu a emis un decret potrivit căruia 28 iunie 1940 a fost declarată „Zi a ocupaţiei sovietice”. Decretul mai prevede că Rusia, în calitatea sa de succesor de drept al Uniunii Sovietice, ar urma să-şi retragă „necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova”.