„Volkstrauertag” – „Armistice” –„Архангелова задушница“ jpeg

„Volkstrauertag” – „Armistice” –„Архангелова задушница“

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 14 noiembrie 2017

Ambasadorii Republicii Federale Germania, Franţei şi Bulgariei vă invită şi în acest an la o ceremonie comună de comemorare a victimelor violenţei şi războiului. În centrul comemorărilor se află victimele războiului, violenţei şi terorii - soldaţi şi civili -, persoane condamnate la muncă silnică, persoane persecutate şi strămutate forţat. 

Ceremonia de comemorare începe duminică, 19 noiembrie, la ora 10:00, la Cimitirul soldaţilor germani „PRO PATRIA“ (Şoseaua Olteniţei Nr. 7) şi va continua de la ora 11:30 la Parcela Eroilor Francezi din Cimitirul Bellu Militar (Şoseaua Olteniţei Nr. 1). Oaspeţii sunt rugaţi să sosească la cimitirul „PRO PATRIA“ înainte de ora 09:45. 

Informaţii şi perspective privind zilele de comemorare în Germania, Franţa şi Bulgaria 

Perspectiva germană: „Volkstrauertag”

În Germania, Ziua comemorării victimelor războiului și violenței (Volkstrauertag) a fost instituită de Uniunea Populară Germană pentru Întreţinerea mormintelor de război, înfiinţată în 1919 în memoria celor căzuţi în Primul Război Mondial iar după înfiinţarea Republicii Federale Germania în 1950 a fost reintrodusă printr-o ceremonie ce a avut loc în sala de plen a Bundestagului German. Este o zi de comemorare a victimelor razboiului, violenţei şi terorii, a persoanelor condamnate la muncă silnică şi strămutate forţat, dar şi o zi a îndemnului la împăcare, înţelegere şi pace. Motivul nu este „instituirea“ doliului, ci s-a dorit marcarea în mod vizibil a comemorării şi solidarităţii cu victimele şi urmaşii lor.

În peste 1.000 de locuri din România sunt înmormântaţi peste 90.000 de soldaţi germani din cele două Războaie Mondiale (mausolee, cimitire militare şi gropi comune). Cele mai importante cimitire se află la Buzău (10.420 persoane înhumate), Iaşi (peste 5.000), Bucureşti (3.855), Brăila (3.278), Batineşti-Tifeşti (2.782), Târgu-Jiu (1.681), Bordeşti (999), Dragoslavele-Joseni (911), Râmnicu-Sărat (933), Piteşti (609), Galaţi (596) şi Soveja (529). În cimitirul soldaţilor germani Pro Patria din Bucureşti sunt înhumaţi 3855 germani (2292 din Primul Război Mondial şi 1563 din al Doilea Război Mondial), 300 austro-ungari, 165 bulgari, 18 ruşi, 8 unguri, 6 români, un italian, un sârb şi 38 soldaţi necunoscuţi.

Perspectiva franceză: „Armistice“

In Franţa este sărbătorită ziua de 11 noiembrie 1918, sfârşitul Primului Război Mondial. Primul armistiţiu de la Compiègne (în franceză Armistice de Rethondes) a fost încheiat la 11 noiembrie 1918 între Imperiul German şi cele două puteri occidentale Franţa şi Marea Britanie, punând capăt luptelor din Primul Război Mondial. În prezent, armistiţiul este în continuare comemorat la 11 noiembrie – dată instituită ca zi de sărbătoare legală în anul 1922, accentul punându-se însă pe menţinerea păcii şi prieteniei între popoare.

433 de soldaţi francezi căzuţi în timpul Primului Război Mondial sunt înhumaţi în cimitire din Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Slobozia şi Timişoara. O parte dintre aceştia au făcut parte din unitatea care l-a însoţit pe generalul Henri Mathias Berthelot în misiunea sa de sprijinire a armatei române (între 1916 şi 1917), însă majoritatea acestor soldaţi au murit în cadrul unor operaţiuni de recucerire, conduse de armata Dunării, pe ceea ce numim „frontul Orientului”.

Perspectiva bulgară: “Архангелова задушница”

În Bulgaria, ziua comemorării “Архангелова задушница” este o zi din calendarul ortodox în care bulgarii comemorează in fiecare an, la începutul lunii noiembrie, sufletele celor decedaţi, Această zi este dedicată mai ales soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în războaie şi lupte purtate pentru libertatea Bulgariei. De aceea, ziua mai este numită şi „mazhka zadushnica“ – ziua comemorării sufletelor bărbaţilor.

263 de soldaţi bulgari decedaţi în timpul Primului Război Mondial, sunt înhumaţi în cimitire la Bucureşti, Babadag, Cocoş, Aji Geol, Turcoaicea, Pitulaţi, Batogu, Sarinasuf şi Celicdere.

ev jpg jpeg