Virusurile preistorice, studiate pentru prima dată într un laborator din Rusia jpeg

Virusurile preistorice, studiate pentru prima dată într-un laborator din Rusia

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 17 februarie 2021

Un laborator din Rusia a anunțat că se lansează în domeniul cercetătorilor ce vizează virusuri care datează din Paleolitic și că va realiza o serie de teste pe baza țesuturilor de animale care au trăit în acea epocă și care au fost conservate în gheață.

„Angajații centrului de cercetare Vector doresc să găsească paleovirusuri care ne vor permite să demarăm dezvoltarea paleovirusologiei în Rusia și să realizăm cercetări de ultimă oră în domeniul studierii evoluției virusurilor", au anunțat reprezentanții centrului de cercetare Vector, precizând că proiectul este realizat în colaborare cu Universitatea din Irkuțk.

Primele mostre de țesuturi au fost prelevate de la un cal preistoric, cu o vechime de aproape 6.500 de ani și descoperite în 2009 în Iakuția, o vastă regiune siberiană unde sunt descoperite cu regularitate rămășițe ale unor animale din Paleolitic, inclusiv ale unor mamuți. Proiectul prevede și studierea de țesuturi prelevate de la mamuți, elani, câini, potârnichi, diverse specii de rozătoare, iepuri și alte animale preistorice, relatează Agerpres.

„Sunt descoperiri care au fost făcute pe parcursul ultimilor 10 ani, dar care nu au făcut obiectul unor studii bacteriologice. Vom face studii despre paleovirusuri pentru prima oară”, a subliniat Maksim Ceprasov, directorul laboratorului de cercetare de la Muzeul mamuților din cadrul Universității Irkutsk.

Laboratorul Vector, un fost centru de dezvoltare a armelor biologice în epoca sovietică, situat în regiunea Novosibirsk din Siberia, este una dintre cele doar două structuri din lume în care sunt depozitate mostre cu virusul variolei. Institutul Vector a dezvoltat un vaccin împotriva noului coronavirus, EpiVacCorona, omologat în octombrie 2020 în Rusia.