Viorica Dăncilă, prima femeie prim ministru din istoria României jpeg

Viorica Dăncilă, prima femeie prim-ministru din istoria României

📁 Istorie recentă
🗓️ 17 ianuarie 2018

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, propusă de PSD, pentru funcţia de prim-ministru. Dacă va primi votul de învestitură din partea Parlamentului, Viorica Dăncilă va fi prima femeie prim-ministru din istoria României.

”Mulţumesc domnului preşedinte Iohannis, domnului preşedinte Dragnea, colegilor mei şi colegilor de alianţă pentru încrederea acordată. Aştept să avem votul în Parlament pentru că pentru noi este importantă punerea în practică a programului de guvernare, pentru România şi pentru români, să tratăm aşa cum trebuie 2018 - anul Centenarului, dar în acelaşi timp să pregătim preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019”, a declarat premierul desemnat de PSD, Viorica Dăncilă într-o declaraţie de presă susţinută la Parlament.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat miercuri, după desemnarea Viorică Dăncilă în funcţia de premier, că liderii PSD se vor reuni luni pentru a stabili componenţa Guvernului, iar în 29 ianuarie este posibil votul de învestitură pentru Guvernul condus de Viorica Dăncilă.

"Vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară, comprimând cât ne permit Constituţia şi regulamentele celor două Camere, în aşa fel încât pe data de 29 ianuarie, luni, să avem votul de învestitură în Parlament", a declarat Dragnea.

Cine este Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă este eurodeputat, membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. Ea a mai avut un mandat de europarlamentar între 2009-2014.  Dăncilă este șeful delegaţiei europarlamentarilor români în Parlamentul European și preşedinta Organizaţiei Naţionale de Femei a PSD.  Viorica Dăncilă s-a născut în 16 decembrie 1963, la Roşiori de Vede, are un masterat în Spaţiul public european şi are diplomă de licenţă la Institutul de Petrol şi Gaze.