VIDEO // Talibanii, surprinşi plimbându se în elicoptere americane Black Hawk jpeg

VIDEO // Talibanii, surprinşi plimbându-se în elicoptere americane Black Hawk

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 30 august 2021

Publicaţia britanică „The Independent” a publicat un clip cu talibanii rulând un elicopter american UH-60 Black Hawk pe pista identificată de portalurile de specialitate ca aparţinând aeroportului din Kandahar, relatează adevarul.ro.

Imaginile nu suprind aparatul în aer, ci militanţii par doar că îl testează sau îl parchează. Talibanii au pus mâna pe o adevărată zestre de război, remarcă analiştii americani. Joseph Dempsey, cercetător şi analist în domeniul apărării la centrul de reflecţie londonez „International Institute for Strategic Studies” a postat de asemenea înregistrarea video pe contul său de Twitter.

Portalul de specialitate The Drive notează că este o reflecţie a propagandei militanţilor care se pot lăuda cu o pradă uriaşă de armament american, valorând miliarde de dolari. Până acum, experţii şi observatorii au identificat cel puţin patru elicoptere Black Hawk, dintre care două la Kandahar, unde a funcţionat o bază aeriană americană, căzută în mâinile insugenţilor în cursul celor nouă zile de victorii-fulger asupra capitalelor provinciale. De când au preluat puterea în Afganistan, luptătorii talibani au apărut pe reţele sociale îmbrăcaţi în echipamentele tactice americane lăsate în urmă sau predate de forţele armate afgane. În special aşa-numita Brigadă 313 Badri a încărcat imagini de propagandă în stilul ISIS, luptătorii fiind echipaţi cu căştile, ochelarii pentru viziune nocturnă şi uniformele militare americane în locul turbanelor şi veşmintelor lor albe obişnuite.

Reportedly a #Taliban captured #Afghanistan Air Force UH-60 Blackhawk at Kandahar. Important to note it is only shown taxiing not flying. pic.twitter.com/xMYX8QJiwa

— Joseph Dempsey (@JosephHDempsey)