VIDEO Rolul Căilor Ferate Germane în Al Doilea Război Mondial jpeg

VIDEO Rolul Căilor Ferate Germane în Al Doilea Război Mondial

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 9 august 2010

„Adevărul" şi „Historia" continuă seria documentarelor istorice inedite despre armata germană în cel de-al Doilea Război Mondial cu un documentar de excepţie despre modul în care a folosit Wehrmachtul căile ferate pentru a câştiga războiul.

Prin Tratatul de la Versailles, Germaniei i s-a interzis să continue dezvoltarea reţelei de cale ferată şi să folosească liniile ferate în scopuri militare. Această restricţie a fost încălcată încă din vremea Republicii de la Weimar, iar după preluarea puterii de către Hitler a fost ignorată total. În noiembrie 1938, Germania a pus bazele primului regiment de căi ferate.

Mai citeşte:

Submarinul-arma nazistă subestimată de englezi

VIDEO Tancul-Calul de foc al timpurilor moderne

Cum a fost scufundată cea mai puternică navă din cel de-al Doilea Război Mondial

VIDEO Cinci motive pentru care a eşuat Luftwaffe în «Bătălia Angliei»

Cu cât se concretizau planurile lui Hitler, cu atât şi calea ferată (Reichsbahn) era mai mult implicată în politică. Propaganda naţional-socialistă acţiona fără ocolişuri şi a subordonat în mod clar Căile Ferate ale Reichului orientărilor ideologice susţinând că „Pentru victorie roţile trebuie să se învârtă".

Führerul rezervase căilor ferate un loc aparte în efortul de război, astfel că Rolul Căilor Ferate Germane în Al Doilea Război Mondial devenise vital pentru victoria celui de-al Treilea Reich.

VEZI AICI DOCUMENTARUL Rolul Căilor Ferate Germane în Al Doilea Război Mondial