VIDEO: Premierul spaniol și președintele Lituaniei, evacuați de urgență din cauza unui avion rusesc jpeg

VIDEO: Premierul spaniol și președintele Lituaniei, evacuați de urgență din cauza unui avion rusesc

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 iulie 2021

Premierul spaniol Pedro Sánchez şi preşedintele Lituaniei Gitanas Nausėda au fost scoşi de urgenţă din conferinţa de presă care avea loc joi la o bază NATO din cauza unei alerte de securitate. Două avioane Eurofighter au decolat ca să intercepteze cel puţin o aeronavă rusească. Încidentul a avut loc la o bază NATO din Lituania. În timp ce cei doi oficiali vorbeau, militarii au intrat în alertă şi au urcat într-un avion de vânătoare aflat în spatele lor. Potrivit El Mundo, un avion rusesc neidentificat, fără plan de zbor, a intrat în spaţiul aerian al ţărilor baltice şi a obligat două avioane de vânătoare Eurofighter să decoleze pentru a-l intercepta, relatează adevarul.ro.

Conferinţa de presă a premierului Spaniei şi a preşedintelui Lituaniei a fost reluată la circa 30 de minute după incident. Premierul spaniol a spus despre acest incident că a fost vorba despre „un caz real” şi a subliniat importanţa prezenţei spaniole în securitatea ţărilor membre NATO.

La rândul său, preşedintele lituanian a declarat: „Credeţi că preşedinţii şi prim-miniştrii fac declaraţii şi nimic nu funcţionează în realitate? Vedeţi, totul funcţionează foarte bine. Pot să confirm că avionul de vânătoare a decolat în mai puţin de 15 minute. Şi dacă punem în calcul şi acele 5 secunde, timp în care a fost necesar să ne mutăm de la tribună şi noi să ne dăm la o parte, s-ar fi ridicat cu încă 5 secunde mai devreme”. Pedro Sánchez se află într-un turneu de trei zile în Lituania, Letonia şi Estonia.