VIDEO // Poliţiştii de frontieră din Belarus acuză forţele poloneze că i au atacat cu o praştie şi „bile de metal” png

VIDEO // Poliţiştii de frontieră din Belarus acuză forţele poloneze că i-au atacat cu o praştie şi „bile de metal”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 aprilie 2022

Poliţiştii de frontieră belaruşi de la punctul de control rutier Piascatka au acuzat forţele poloneze că i-au atacat folosind o praştie şi „bile de metal”. Autorităţile de frontieră poloneze ar fi comis „acţiuni ilegale” la un punct de control din apropierea oraşului Brest, precizează autorităţile belaruse într-un comunicat, citat de Euronews și adevarul.ro.

„În noaptea de 10 spre 11 aprilie, soldaţii polonezi au tras în punctul de control rutier din Belarus, Piascatka. Forţele de securitate au încercat, de asemenea, să-i orbească pe poliţiştii de frontieră din Belarus cu lumini stroboscopice”, se arată într-un comunicat. Un videoclip publicat de Comitetul de Frontieră de Stat din Republica Belarus a arătat o persoană înarmată trimiţând semnale luminoase către cameră. Un alt individ pare apoi să tragă cu o praştie peste graniţă. „În timpul inspectării teritoriului, detaşamentul de frontieră din Belarus a constatat avarii la pereţii frontierei, precum şi bile metalice (...) Partea poloneză a fost informată despre incidentul petrecut la frontieră”, se mai precizează în comunicat.

Presupusul incident aminteşte de o altă ”încălcare a frontierei” din ianuarie, când au fost descoperite găuri lângă o emblemă a Comitetului de Frontieră de Stat din Belarus. Incidentul are loc pe fondul tensiunilor crescute în urma invaziei ruse în Ucraina, având în vedere că Belarusul este aliatul Rusiei. Oficialii ucraineni au acuzat în repetate rânduri Minskul că se pregăteşte să îşi trimită propriile trupe în război, afirmaţie dezminţită de Belarus. Între timp, relaţiile dintre Polonia şi Belarus s-au deteriorat după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fost reales în 2020, stârnind astfel, un val de proteste. Varşovia a început construirea unui zid de 350 de milioane de euro de-a lungul graniţei cu Belarus pentru a bloca intrarea migranţilor ilegali.

Duminică, Poliţia de frontieră poloneză i-a acuzat pe oficialii din Belarus că ”aruncă cu pietre” şi au folosit ”lasere” împotriva patrulelor poloneze în timp ce un grup de migranţi încercau să intre în ţară. ”Nu comentăm materialele publicate de partea belarusă”, a declarat pentru Euronews un purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Poloneze. ”Au existat multe indicii potrivit cărora în ultimele luni o parte din informaţiile publicate de serviciile din Belarus au fost manipulate (...) Ofiţerii de la Poliţia de Frontieră nu au tras nici aseară, nici recent şi nici nu au folosit instrumente de tip praştie – nu avem astfel de instrumente în echipamentul nostru”, a mai precizat oficialul polonez.