VIDEO Luftwaffe, învinsă de o eroare strategică a naziştilor jpeg

VIDEO Luftwaffe, învinsă de o eroare strategică a naziştilor

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 21 iulie 2010

Germania a pierdut supremaţia aeriană în cel de-al Doilea Război Mondial din cauza unei erori strategice, a afirmat istoricul Mihai Retegan. Lipsa unei bombardier strategic şi concepţia de război a conducerii Werchmatului în folosirea aviaţiei doar ca sprijin pentru blindate şi nu ca forţă independentă au condus la înfrângerea  Luftwaffe în Bătalia Angliei.

15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 SIGLA VIDEO jpg jpeg

„Germania a pierdut supremaţia aeriană din cauza unei erori strategice. Aviaţia nazistă a fost proiectată şi folosită ca mijloc de sprijin pentru blindate, ea intervenea mai ales în susţinerea ofensivelor terestre.

Toate ofensivele germane începeau printr-un atac aerian care distrugea obiective apropiate de linia frontului. Aici intervine şi greşeala. Industria germană care era deosebit de dezvoltată nu a luat în calcul proiectarea unei aviaţii strategice, a unui avion care să poată să zboare câteva mii de kilometri distanţă fără să fie realimentat. Avioane capabile să lovească ţinte în adâncimea teritoriului inamic.

Germaniei i-a lipsit acea parte de aviaţie pe care o dezoltaseră Royal Air Forceprin construirea bombardierelor Lancaster cu rază mare de acţiune sau bombardierele pe care le proiectaseră SUA. Germanii s-au gandit că pot câştiga războiul şi fără să construiască o astfel de aviaţie strategică.

În privinţa avioanelor de vânătoare, Germania excela prin construirea modelelor Focke-Wulf şi Messerschmitt care au semănat destul de multe cruci  în randul piloţilor aliaţi. Materialul uman de care beneficia aviaţia germană era unul dintre cele mai calificate. Problema a intervenit în momentul în care Luftwaffe a trebuit să înlocuiască piloţii doborâţi şi pe care nu i-a putut recupera. Reînnoirea numărului de piloţi de către aviaţia germană a fost un process destul de greoi”, afirmat profesorul Mihai Retegan.