VIDEO / Fenomene meteo extreme în Australia: grindină, inundaţii şi un nor de praf care a schimbat ziua în noapte  jpeg

VIDEO / Fenomene meteo extreme în Australia: grindină, inundaţii şi un nor de praf care a schimbat ziua în noapte

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 20 ianuarie 2020

Statul Victoria din sud-estul Australiei a fost lovit de furtuni şi de ploi puternice în ultima perioadă, autorităţile fiind în stare de alertă din cauza fenomenelor meteorologice severe. Canberra a fost luni teatrul unei averse de grindină care a smuls ramuri de copaci.  

”Furtuni violente riscă să provoace pagube, să aducă rafale de vânt distrugătoare, poate grindină enormă şi precipitaţii susceptibile să antreneze revărsări în orele următoare”, a anunţat Biroul. Două persoane, în vârstă de 16 şi 24 de ani, care se aflau în Munţii Albaştri, o atracţie turistică, au fost spitalizate după ce au fost rănite de trăsnet.  ”Ele au noroc să se afle în viaţă”, a declarat, citat într-un comunicat Greg Marshall, directorul Ambulanţei din New South Wales. ”Cu doar un centimetru ar fi fost trăsnite direct, ceea ce ar fi putut fi fatal”, a adăugat el. Această umiditate oferă un răgaz în lupta împotriva incendiilor pe coasta de est. Însă autorităţile au avertizat că sezonul incendiilor de pădure este departe de a se fi terminat. Navele au rămas blocate în port, în timp ce apele în creştere au acoperit temporar drumurile şi căile ferate, întrerupând circulaţia trenurilor. Ploile abundente au dus la inundaţii devastatoare în zonele vizate de fenomenele meteorologice, înregistrându-se 1.500 de apeluri de urgenţă. `Aceste furtuni puternice se deplasează aproape de la sud la nord, peste zonele metropolitane, astfel se produc cantităţi mari de precipitaţii."

1a jpg jpeg

Australia trece prin efecte dramatice ale climei, fiind ţinta unor incendii devastatoare de vegetaţie. Aceste inundaţii vin practic ca o nouă problemă pentru autorităţi şi localnici, după incendiile devastatoare. În Melbourne şi în Canberra au căzut bucăţi de grindină de mărimea unor nuci, în timpul furtunilor din ultimele 24 de ore, iar mai mulţi copaci au fost smulţi din rădăcini, potrivit BBC

Nor uriaş de praf a transformat ziua în noapte

Imagini spectaculoase filmate în weekend în statul New South Wales au surprins înaintarea unui uriaş zid de praf şi nisip. Pe site-urile de socializare şocuitorii din zona Dubbo au postat filmuleţe şi fotografii care au surprins momentul în care un nor urial de praf a transformat ziua în noapte în estul continentului. ”Suntem obişnuiţi să adunăm rapid lenjeria, să oprim climatizatoarele şi să închidem uşile şi ferestrele înainte de venirea unei furtuni de praf”, a declarat pentru AFP Ashleigh Hull. Însă această furtună a fost ”mult mai spectaculoasă”, a adăugat ea. ”Sincer, era ca într-un film apocaliptic. A venit un val enorm, cu adevărat impresionant, dar aş fi preferat să aducă ploaie şi nupraf”, spune ea.