VIDEO Dezbatere „Historia”: SUA şi Rusia, în cele mai proaste relaţii  Începe războiul global? jpeg

VIDEO Dezbatere „Historia”: SUA şi Rusia, în cele mai proaste relaţii. Începe războiul global?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 14 octombrie 2016

După anexarea Crimeii de către Rusia, relaţiile dintre Moscova şi Whashington au continuat să se deterioreze rapid pe fondul crizei din Siria. După suspendarea oricăror negocieri pentru soluţionarea situaţiei din Siria, Rusia a anunţat că îşi va transforma instalaţiile portuare din Tartus (nord-vestul Siriei) într-o bază navală permanentă şi vrea să obţină acces la o bază aeriană din Egipt.

În Siria, Rusia dispune deja de la sfârşitul lunii august 2015 de o bază aeriană la Hmeimim, în provincia Latakia. Anunţul vine după ce armata rusă a desfăşurat pentru prima dată un sistem de rachete S-300 la baza sa navală de la Tartus. De altfel, Moscova  a avertizat Washingtonul să nu intervină militar împotriva forţelor care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad, ameninţând că va riposte la orice potenţial atac aerian. Săptămăna trecută, Rusia a anunţat suspendarea acordului nuclear şi de cercetare în domeniul energiei dintre Rusia şi Statele Unite, drept contramăsură faţă de sancţiunile economice internaţionale impuse de americani pentru anexarea Crimeei şi finanţarea insurgenţei pro-ruse din estul Ucrainei. Lumea se apropie „periculos de zona roşie“, a avertizat  şi ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, în contextul amplificării tensiunilor dintre Moscova şi Washington pe fondul conflictului din Siria. „Avem tensiuni în relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite. Încrederea reciprocă a intrat în colaps. Mi-am exprimat de multe ori opinia pe acest subiect:«trebuie reluat dialogul la toate capitolele, mai ales cel nuclear şi să nu rămânem blocaţi în problemele regionale»“, a spus Mihail Gorbaciov.

La toate acestea se adaugă acuzaţiile tot mai vehemente ale unor lideri de la Washington privind implicarea Rusiei în procesul electoral din SUA. Care este riscul unei confruntări între SUA şi Rusia în Siria? Cum poate fi detensionată criza din Siria? Ce planuri are Vladimir Putin? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, generalul (r) Alexandru Grumaz şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă, şi transmisă de adevarul.ro.