VIDEO Dezbatere „Historia“: Rusia şi Turcia, din nou în pragul războiului? Ce ne învaţă istoria? jpeg

VIDEO Dezbatere „Historia“: Rusia şi Turcia, din nou în pragul războiului? Ce ne învaţă istoria?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 februarie 2016

După intervenţia militară a Rusiei în Siria de partea preşedintelui Bashar al-Assad, Turcia îşi vede periclitată siguranţa naţională. Ofensiva forţelor guvernamentale de la Damasc susţinute de Moscova în Alep şi ale kurzilor spre oraşul Azaz ameninţă liniile de aprovizonare ale rebelilor moderaţi cu Turcia.

Mai mult, o bună parte a zonei de frontieră a Siriei cu Turcia este controlată de kurzii. În aceste condiţii, armata turcă a început bombardarea poziţiilor kurde din zona de frontieră, acţiune ce a stărnit protestele atât ale Rusiei, cât şi ale SUA. Şi cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, miercuri seară, a avut loc un atentat în capitala Turciei, soldat cu 28 de morţi. Atentatul a fost atribuit de către premierul turc, Ahmet Davutoglu, miliţiei kurde siriene YPG şi Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Toate aceste pe fondul înrăutăţirii dramatice a relaţiilor dintre Turcia şi Rusia. Ce opţiuni are în aceste condiţii Ankara? Sunt Rusia şi Turcia, din nou în pragul unui război? Ce ne învaţă istoria? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, Dinu Flămând, scriitor şi jurnalist, şi Ciprian Plăiaşu, editor ”Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro.