VIDEO Dezbatere„Historia”: Ne va mai apăra America de ruşi? jpeg

VIDEO Dezbatere„Historia”: Ne va mai apăra America de ruşi?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 11 noiembrie 2016

Alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA a creat un val de îngrijorări şi la Bucureşti. Cauza acestor îngrijorări sunt declaraţiile candidatului republican despre viitorul rol al NATO în Europa. Donald Trump a sugerat în iulie că el nu ar apăra automat Ţările Baltice în cazul unui atac, ci ar analiza mai întâi contribuţiile lor la NATO.

„Dacă îşi îndeplinesc obligaţiile faţă de noi, atunci răspunsul este da”, a spus Trump, întrebat dacă ar ajuta Ţările Baltice în cazul unui atac lansat de Rusia. Tot atunci, Trump a reiterat că îi va obliga pe aliaţi să contribuie la acoperirea cheltuielilor suportate de decenii de Statele Unite, va anula tratatele pe care le consideră nefavorabile şi va redefini ce înseamnă să fii partener al SUA. Mai mult, a admis că abordarea sa faţă de aliaţii şi adversarii Statelor Unite este radical diferită de tradiţiile Partidului Republican, ai cărui candidaţi de după cel de-Al Doilea Război Mondial au pledat mai degrabă ca SUA să fie considerate păstrători ai păcii, „naţiune indispensabilă”. „NATO ne costă o avere şi da, protejăm Europa cu NATO, dar cheltuim o grămadă de bani”, a declarat în iulie Donald Trump.

Toate aceste declaraţii au provocat îngrijorări mai cu seamă în Europa de Est. Care va fi politica externă a lui Donald Trump? Dar rolul NATO în Europa în timpul preşedinţiei lui Trump? Trebuie românii să se îngrijoreze? La aceaste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns Alexandru Grumaz, general în rezervă, şi Adrian Niculescu, profesor SNSPA, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă, şi transmisă de adevarul.ro.