VIDEO Dezbatere Historia: NATO ne înarmează, Rusia ameninţă România  Care este raportul de forţe între NATO şi Rusia în Marea Neagră? jpeg

VIDEO Dezbatere Historia: NATO ne înarmează, Rusia ameninţă România. Care este raportul de forţe între NATO şi Rusia în Marea Neagră?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 aprilie 2015

Consolidarea forţelor NATO din România a atras reacţia Rusiei.România trebuie să fie conştientă de „responsabilitatea“ şi de „consecinţele“ suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, avertizează Ministerul rus de Externe, catalogând drept „periculoase“ acţiunile Alianţei Nord-Atlantice. „Consolidarea forţelor NATO în Europa de Est este un pas fără precedent, care încalcă toate acordurile existente“, a declarat Aleksander Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Externe.  

„În lipsa clarificărilor privind «efectivele substanţiale de luptă» şi dacă Guvernul României consideră că este posibilă suplimentarea prezenţei unităţilor NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forţe atât de puternice, trebuie să fiţi conştienţi de responsabilitatea şi consecinţele unui astfel de pas", a atras atenţia Lukaşevici, catalogând drept „periculoase" acţiunile Alianţei Nord-Atlantice   Peninsula Crimeea, anexată în urmă cu un an de Rusia, a schimbat echilibrul militar, crescând semnificativ tensiunile militare în zona Mării Negre. Rusia a desfăşurat încă de la sfârşitul anului trecut în Crimeea o grupare militară completă, compusă din 96 de unităţi şi formaţiuni, şi intenţionează să continue consolidarea capacităţilor sale de luptă în peninsulă. Mai mult, flota rusă a  executat numeroase exerciţii de antrenament în zona Mării Negre. De cealaltă parte şi NATO a început în ultima perioada să acorde o tot mai mare atenţie zonei Mării Negre şi a desfăşurat o serie de exerciţii navale

Care este raportul de forţe între NATO şi Rusia în Marea Neagră? La această întrebare, dar şi la multe altele, au răspuns analistul militar Ion Petrescu şi istoricul militar Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, şi transmisă de site-ul adevarul.ro.

627x0 40 jpg jpeg