VIDEO Dezbatere „Historia“: Cuminţenia Pământului – cum manipulează ruşii istoria României? jpeg

VIDEO Dezbatere „Historia“: Cuminţenia Pământului – cum manipulează ruşii istoria României?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 30 septembrie 2016

După ce Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat pe Facebook „o contribuţie financiară modestă“ de 100 de euro pentru recuperarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului“, aceeaşi instituţie a postat un videoclip în care se afirmă:„copiii trebuie să înveţe istoria adevărată“.

Materialul video este o replică a celui din campania independentă a Papaya Advertising, „Ultimul tren”, care se referă la instaurarea comunismului. În videoclipul publicat de Ambasada Rusiei se spune că „armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României”, iar în Al Doilea Război Mondial „armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei”. „Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori pe un platou de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial-armata rusă şi armata română luptă împreună pentru independenţa României (România şi-a proclamat independenţa faţă de Imperiul Otoman la 9 mai 1877 iar, în urma războiului ruso-turc din 1877-1878, a fost recunoscută de marile puteri pe 13 iulie 1878, n.red). Al Doilea Război Mondial-armata sovietică şi armata română luptă împreună pentru independenţa Europei. Industrializarea României-România se reconstruieşte economic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. Ambasada Federaţiei Ruse în România donează pentru Cuminţenia Pământului. România trebuie să îşi recupereze valorile, copiii trebuie să înveţe istoria adevărată'', se arată în videoclip”

 Cum manipulează ruşii istoria României în acest videoclip? Cum se face simţită în România propaganda rusă? Cum au colaborat aramata română şi armata rusă în Primul Război Mondial? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde Dan Falcan, istoric, Manuel Sănescu, istoric miltar, şi Ciprian Plăiaşu, editor Historia, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de ion M. Ioniţă, şi transmisă de adevarul.ro începând cu ora 11.00.