VIDEO, dezbatere „Historia”: Ce a însemnat bătălia de la Rovine pentru români jpeg

VIDEO, dezbatere „Historia”: Ce a însemnat bătălia de la Rovine pentru români

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Redacția
🗓️ 5 februarie 2016

Depăşit într-un clasament al marilor personalităţi istorice româneşti de Ştefan cel Mare şi de Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân a rămas, cel puţin, cu celebritatea portretului pe care i-l face Eminescu. Toţi îl cunoaştem pe bătrânul atât de simplu, după vorbă, după port.

Dar domnitorul merită din plin dezvăluirea portretului său istoric. Este una dintre marile personalităţi ale vremurilor sale, un luptător şi un expert în politică externă. Mircea a reuşit cea mai mare întindere a Ţării Româneşti şi a rezistat la Rovine în faţa invaziei conduse de Baiazid însuşi.

A câştigat voievodul celebra bătălie? Care au fost relaţiile sale cu Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei? Cum a ajuns Mircea cel Bătrân să se implice în războiul civil otoman pentru succesiunea la scaunul sultanatului?  La aceste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns Marius Diaconescu, profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, şi Ciprian Plăiaşu, editor ”Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro.