VIDEO // Armata rusă a lansat faza activă a exerciţiilor sale din Crimeea şi Marea Neagră  jpeg

VIDEO // Armata rusă a lansat faza activă a exerciţiilor sale din Crimeea şi Marea Neagră

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 22 aprilie 2021

Ministerul rus al Apărării a anunţat joi începerea fazei active a exerciţiilor la scară largă efectuate în aceste zile în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi în Marea Neagră. Manevrele au loc sub supravegherea ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, care a sosit joi în Crimeea, relatează adevarul.ro.

Peste 10.000 de militari şi 40 de nave de război, precum şi 20 de vase auxiliare, participă la aceste exerciţii desfăşurate pe fondul creşterii tensiunilor între Rusia şi Ucraina. Conform unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, Serghei Şoigu a sosit joi în Crimeea pentru a verifica „stadiul de pregătire a unităţilor navale şi terestre”. Partea principală a exerciţiilor are loc pe poligonul Opuk, situat la circa 40 de kilometri de strâmtoarea Kerci, care leagă mările Neagră şi Azov. Armata rusă simulează atacuri aeriene cu rachete, inclusiv de croazieră, şi respingerea acestora.

Peste 20 de nave militare şi aproximativ 50 de avioane de luptă au fost implicate marţi în exerciţii în Marea Neagră, care a devenit un punct fierbinte al planetei. Înainte de lansarea exerciţiilor, Rusia a limitat zborurile deasupra unei părţi a Crimeei şi a unor porţiuni din Marea Neagră, declarându-le drept „zone periculoase pentru traficul aerian”. Aşa-numitul „aviz către aviatori” (NOTAM), emis pentru a avertiza piloţii cu privire la potenţiale pericole, se aplică apelor teritoriale din largul coastei de sud a Crimeei şi unor porţiuni ale apelor internaţionale din largul Mării Negre în perioada 20-24 aprilie. Anterior, Moscova anunţase închiderea navigaţiei pe anumite porţiuni ale Mării Negre pentru navele militare şi oficiale străine în perioada 24 aprilie - 31 octombrie.

Şoigu susţine că trupele ruse se întorc în baze până la 1 mai

Conform presei ruse, Serghei Şoigu a anunţat joi că trupele desfăşurate în ultimele săptămâni în Crimeea şi în apropierea cu Ucraina urmează să se întoarcă de joi la bazele lor, întrucât inspecţia s-ar fi încheiat „cu succes”. „Cred că obiectivele acestei inspecţii fulger au fost atinse pe deplin. Prin urmare, am decis să închei inspecţiile în districtele militare de Sud şi Vest”, a spus ministrul rus, precizând că militarii urmează să se întoarcă în baze până la 1 mai. Este neclar dacă acest ordin dat de către Şoigu Statului Major vizează toate forţele ruse comasate la frontiera cu Ucraina în ultima perioadă.