Victimele Masacrului de la Fântâna Albă, comemorate în pădurea Varnița din regiunea Cernăuți / VIDEO jpeg

Victimele Masacrului de la Fântâna Albă, comemorate în pădurea Varnița din regiunea Cernăuți / VIDEO

📁 Istorie recentă
🗓️ 2 aprilie 2018

Victimele Masacrului de la Fântâna Albă din 1941 au fost comemorate, duminică, 1 aprilie, în pădurea Varnița din regiunea Cernăuți.

Sute de români și ucraineni s-au adunat pentru a-și aduce aminte de cei uciși în urmă cu 77 de ani. În locul în care a avut loc masacrul a fost ridicat un Memorial, în urmă cu câțiva ani.

”An de an, se adună românii pe valea Plângerii pentru a le aduce un pios omagiu acestor bravi eroi ai neamului. Și-n acest an, sute de români s-au adunat la Fântâna Albă”, scrie bucpress.eu.

Pe 1 aprilie 1941, aproximativ 2-3000 de români din nordul Bucovinei, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, dar au fost secerați de grănicerii sovietici la Fântâna Albă.

NKVD-ul lansase zvonuri conform cărora grănicerii sovietici i-ar fi lăsat pe mai mulți români să treacă granița în România. Un grup mare de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului a format o coloană pașnică de peste 3000 de persoane care se îndrepta spre granița sovieto-română.

Oamenii purtau cu ei un steag alb cu însemne religioase-icoane, prapuri și cruci din cetină. Grănicerii sovietici, ascunși în pădure, au tras în ei din plin, un foc continuu, în poiana Varnița, la circa 3 km de granița română. Cei care au supraviețuit, au fost urmăriți de cavaleriști și spintecați cu sabia.

Foto / Video: TOCpress