Vera Atkins, cel mai important agent secret originar din România, în al Doilea Război Mondial jpeg

Vera Atkins, cel mai important agent secret originar din România, în al Doilea Război Mondial

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Simona Chitan
🗓️ 28 februarie 2014

Volumul „Vera Atkins. Povestea celei mai importante agente secrete originare din România din al Doilea Război Mondial“, scris de canadianul William Stevenson şi publicat de Editura Polirom, va fi de săptămâna viitoare în librării.  Adevarul.ro vă prezintă, în exclusivitate, fragmente din acest volum.Născută în România în 1908, la Galaţi Vera Maria Rosenberg era foarte tînără când a fost recrutată de serviciile de informaţii britanice. În acea perioadă frecventa înalta societate bucureşteană şi devenise o apropiată a ambasadorului german Friedrich Werner von der Schulenburg.

Vera şi-a schimbat numele pentru a-şi ascunde originea evreiască, iar după stabilirea în Marea Britanie a participat la numeroase misiuni secrete, în care s-a remarcat prin curaj şi inteligenţă. A avut o ascensiune rapidă, ajungînd în fruntea SOE, serviciul de operaţiuni speciale creat de Winston Churchill. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, agenţii săi s-au infiltrat în spatele liniilor inamice, au sprijinit luptătorii din mişcările de rezistenţă, au distrus obiective vitale, i-au ajutat pe piloţii aliaţi să evadeze şi au transmis informaţii Londrei. 

William Stevenson, pe care Vera Atkins l-a autorizat să-i scrie biografia, a studiat documente desecretizate recent şi i-a intervievat pe cei care au cunoscut-o, pentru a reconstitui cît mai fidel viaţa şi personalitatea celei care continuă să fie şi astăzi un model pentru servicii.

Autorul a fost spion aviatic

Stevenson (1924-2013) a fost jurnalist şi scriitor canadian, născut în Marea Britanie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a luptat ca pilot de vînătoare pentru Marea Britanie, fiind instruit în spionajul aviatic. A fost corespondent de război şi a publicat 16 cărţi, între care:A Man Called Intrepid (1976), 90 minutes at Entebbe (1976), Intrepid’s Last Case:The Super Spy Who Helped Take Down the Nazis Tackles the KGB (2002), Operations Management (2006) şi Past to Present:A Reporter’s Story of War, Spies, People, and Politics (2012).

Volumul care are peste 400 de pagini va apărea în Colecţia de istorie, Hexagon, a Editurii Polirom. Cartea va costa 37.95 lei.

FRAGMENT

"Prima misiune a Verei într un război deschis

Vera a plecat din nou spre Polonia cu şase zile înainte de invadarea ei. O echipă de stînga a fost formată în grabă de Gubby, ehipată cu mijloace de comunicaţii ale serviciilor secrete şi autodenumită Misiunea Militară Nr. 4 (MM 4) pentru a preveni intervenţia din partea Brigadei Cailor Bine Crescuţi, condusă de un prim ministru încă îngrijorat să nu l provoace pe Hitler. Ofiţeri de armată tineri îşi înghesuiau uniformele în valize şi purtau costume de oameni de afaceri. „Citeste mai mult: adev.ro/n1nhrv