Vas roman descoperit în largul coastei albaneze jpeg

Vas roman descoperit în largul coastei albaneze

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Bogdan Vârşan
🗓️ 18 august 2011

Rămăşiţele unui vas roman vechi de 2100 de ani au fost descoperite în largul peninsulei Karabun din sudul Albaniei. O echipă formată din arheologi albanezi şi americani au descoperit epava, în aceasta săptămână, la o adâncime de peste 50 de metri. Aceştia consideră că  vasul datează din secolele II-I îHr.

Potrivit arheologilor descoperirea vasului lung de 30 de metri încărcat cu 300 de amfore aşează într-o nouă lumină locuitorii antici ai coastei de sud a Iliricului şi importanţa comerţului pe care aceştia îl practicau în Mediterana.

“Amploarea descoperirilor maritime din ultima vreme indică spre o industrie a vinului foarte dezvoltată, completată de un comerţ tot mai înfloritor în secolele II-I îHr.”a declarat Jeff Royal de la Fundaţia Nautică RPM.

În antichitate Albania a fost un important nod comercial maritim interacţionând cu Grecia, Italia, Nordul Africii şi Vestul Mediteranei.

Expediţia a fost finanţată de Fundaţia Nautică RPM fondată de americanul George Robb Jr. care în urma acestei ultime descoperiri a afirmat:“ Descoperirile din ultimii cinci ani ar putea crea un muzeu al Balcanilor unic in lume”.