Vas considerat a fi primul submarin de luptă rusesc găsit în Marea Baltică jpeg

Vas considerat a fi primul submarin de luptă rusesc găsit în Marea Baltică

📁 Istoria Armelor
🗓️ 30 iunie 2014

Scafandrii estonieni au descoperit în Marea Baltică o ambarcațiune ce se presupune a fi unul dintre primele submarine de luptă ale Rusiei, relatează presa din Estonia.

Submarinul ”Rechinul”, care a fost lansat la apă pentru prima dată în 1911, a dispărut în 1915, în vâltoarea Primului Război Mondial. La momentul respectiv, la bord se afla o echipă de 35 de oameni a căror soartă a rămas de atunci necunoscută.

Un vas ce corespunde descrierii ”Rechinului” a fost găsit pe fundul Mării Baltice de către scafandrii companiei Technical Diving Estonia. S-a constatat că botul submarinului a fost distrus de o explozie, cel mai probabil a unei mine. Scafandrii nu au putut intra imediat în submarin, din cauza dimensiunilor sale reduse. Marinarii trebuiau să nu fie mai înalți de 1, 60m pentru a se califica pentru o poziție la bordul ”Rechinului”.

Este puțin probabil ca submarinul să reziste unei încercări de a fi ridicat la suprafață, însă scafandrii vor întreprinde o examinare mai detaliată pentru a confirma dacă este într-adevăr ”Rechinul”.

Marina de război rusească a început să folosească submarine încă din secolul al XIX-lea, dar, la început, le-a utilizat numai pentru apărarea de coastă.  Însă, sumbarinul ”Rechinul”, cu sistem de propulsie diesel-electric, a rupt paradigma, fiind primul submarin rusesc capabil să inițieze un atac cu torpile împotriva unei nave inamice.