Val de demisii din guvernul britanic  Theresa May avertizează „că există riscul ca Brexitul să nu aibă loc” jpeg

Val de demisii din guvernul britanic. Theresa May avertizează „că există riscul ca Brexitul să nu aibă loc”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 15 noiembrie 2018

Zguduită de demisii în serie din Guvern, Theresa May i-a avertizat joi pe deputaţii britanici că au de ales între a susţine proiectul acordului divorţului încheiat cu Uniunea Europeană, o ieşire din blocul comunitar fără acord şi „niciun fel de Brexit“, relatează AFP, citat de „Adevărul”.

„Alegerea este clară: putem alege să plecăm fără acord, să riscăm să nu existe niciun fel de Brexit sau să alegem să ne unim şi să susţinem cel mai bun acord pe care l-am putut negocia, acest acord“, a declarat May, apărând textul de aproape 600 de pagini pe care cinci membri ai Guvernului său au refuzat să-l susţină, preferând să demisioneze. Ipoteza unui non-Brexit ar putea să se concretizeze în cazul organizării unui al doilea referendum, o idee care a câştigat teren în ultimele luni şi care ar inversa rezultatul consultării din iunie 2016. 

  May se opune ferm organizării unui astfel de referendum. 

  Ministrul Brexitului Dominic Raab, secretarul de stat însărcinat cu Brexitul Suella Braverman, Shailesh Vara, secretarul de stat însărcinat cu Irlanda de Nord - provincia britanică aflată în centrul problemei - şi ministrul Muncii Esther McVey au demisionat joi cu zgomot. ”Eu nu pot să susţin acordul propus din două motive” legate de viitorul statut al Irlandei de Nord după Brexit, s-a justificat euroscepticul Dominic Raab în scrisoarea prin care şi-a dat demisia. Compromisul prevede o ”plasă de siguranţă” ("backstop", în engleză), o soluţie de ultim recurs care prevede rămânerea întregului Regat Unit într-o Uniune Vamală cu UE, dar şi o aliniere la reglementări mai avansată a Irlandei de Nord, în cazul în care Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord după perioada de tranziţie de 21 de luni prevăzută după Brexit, la 29 martie 2019, care poate fi prelungită o singură dată. ”Regimul de reglementare propus în Irlanda de Nord reprezintă o ameninţare foarte reală la adresa integrităţii Regatului Unit”, a subliniat Raab, care se opune de asemenea unui backstop ”pe o perioadă nedeterminată”. Însă May a subliniat că niciun acord cu Bruxellesul nu va fi posibil fără această garanţie. 

  ”UE nu va negocia niciun parteneriat viitor fără ea”, le-a spus ea deputaţilor. Fostul lider al partidului eurofob Ukip Nigel Farage, unul dintre principalii artizani ai Brexitului, a salutat demisia lui Raab. 

 ”Bravo, Dominic Raab, încă alte câteva (demisii) şi vom scăpa de această ipocrită (din funcţia de) prim-ministru”, a scris el pe Twitter. 

Demisia lui Raab riscă, într-adevăr, să consolideze poziţia susţinătorilor unui Brexit fără acord cu UE. Ei ar fi pe cale să-şi unească forţele cu scopul de a cere un vot de cenzură a Theresei May, potrivit presei. Proiectul acordului urmează să fie suspus votului parlamentarilor în decembrie, după ce va fi aprobat într-un summit european, la 25 noiembrie, la Bruxelles. 

  Este vorba despre o sarcină departe de a fi îndeplinită dinainte, având în vedere disensiunile din cadrul Partidului său Conservator şi rezervele dure exprimate de aliatul său, micul partid unionist nord-irlandez DUP, a cărui susţinere este indispensabilă în vederea unei majorităţi absolute. În ceea ce priveşte Partidul Laburist, acesta a sugerat că va vota împotriva textului. 

  Lira sterlină s-a depreciat după anunţul demisiei lui Dominic Raab. Către ora locală 10.00 (12.00, ira României), o liră sterlină valora 1,2777 dolari - cel mai slab nivel de la începutul lunii -, în timp ce miercuri seara, la ora locală 22.00 (joi, 0.00, ora României), ea valora 1,2992 - o depreciere de aproximativ 1,5%. ”Se pare că lira sterlină este de-acum un barometru al capacităţii premierului de a-şi păstra postul”, a apreciat James Hughes, un analist al Axitrader. ”Demisia lui Dominic Raab marchează sfârşitul proiectului acordului premierului”, a apreciat deputata eurofilă conservatoare Anna Soubry, în opinia căreia este necesar ca May să se gândească la demisie. ”Avem nevoie de un Guvern de unitate naţională şi avem nevoie de el acum”, a adăugat ea într-un mesaj postat pe Twitter. 

  Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat ”foarte mulţumit” că s-a ajuns la un acord. Premierul francez Édouard Philippe a apreciat că proiectul acordului reprezintă ”un pas mare”, dar că rămân ”îngrijorări” cu privire la adoptarea lui finală, din cauza ”actualităţii politice britanice”. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat un calendar strâns, până la organizarea unui summit la 25 noiembrie, în vederea semnării textului. ”Voi face tot ceea ce-mi stă în putere pentru ca acest adio să fie cât mai puţin dureros posibil”, a declarat el. În paralel, Comisia Europeană (CE) urmează să continue să discute cu Londra despre declaraţia politică referitoarela viitoarea relaţie dintre regat şi Uniune, care urmează să însoţească acordul retragerii.