Uruguayul revendică inventarea handbalului jpeg

Uruguayul revendică inventarea handbalului

📁 Istoria Sportului
🗓️ 13 ianuarie 2011

Handbalul, sport uruguayan şi nu german? Acest lucru a fost susţinut în anii '30 de un profesor din ţara sud-americană, inventator în 1918 al Balonului, un sport asemănător cu prima versiune a jocului al cărui Campionat Mondial începe joi în Suedia.

Totul începe la 25 august 1918. Pe un teren de fotbal din Montevideo, Antonio Valeta, încercând că creeze un sport colectiv nonviolent, organizează primul meci al Balonului, sport jucat cu mâna şi fără contact, cu două echipe de 11 jucători.

Un an mai târziu, în Germania, profesorul Karl Schelenz lansează feldhandball, care se joacă tot în 11, cu mâna, pe un teren de fotbal şi este considerat principalul precursor al handbalului modern în 7.

Când regulamentul acestui sport apare în Uruguay, în 1926, deoarece se cerea integrarea în programul Jocurilor Olimpice de la Amsterdam din 1928, în ţara sud-americană se instalează stupoare, scrie AFP.

"Noi credem, la fel ca şi domnul Valeta, că este vorba de un plagiat, deoarece o astfel de coincidenţă este de negândit", scrie Diario de la Plata, în 1926.

Uruguayenii cred că marinarii germani au asistat şi chiar au participat la primele meciuri ale Balonului în 1918 şi au dus acest sport în Europa.

"Este sigur că 1918 exista o navă germană la Montevideo. Însă în acea vreme, Karl Schelenz nu a venit niciodată în Uruguay şi nu era marinar. Această versiune a servit pentru a se oferi o explicaţie rezonabilă în privinţa unei chestiuni care nu putea fi înţeleasă la acea vreme", explică Adriana Suburu, autoarea cărţii "Balonul, sport naţional uruguayan".

"A fost un sincronism istoric. Cele două sporturi s-au născut dintr-o structură similară, fotbalul, dar cu obiective diferite: în Germania s-a creat pentru a concura fotbalul englez, iar aici pentru a lupta împotriva violenţei din fotbal", adaugă Suburu.

Valeta încearcă să apere Balonul pe lângă federaţia internaţională, însă în 1936, după Jocurile Olimpice de la Berlin, unde handbalul în 11 şi-a făcut prima oară apariţia, el adoptă aceleaşi reguli germane, susţine Suburu.

La finele anului 1941, Balonul, jucat doar în Uruguay şi Argentina, dispare, cu puţin timp înainte de inventatorul său, mort în 1945.

Dacă handbalul, născut din cenuşa acestui sport din cele două ţări, a cunoscut dezvoltarea în Argentina, calificată pentru Mondialul din Suedia, în schimb a rămas anecdotic în Uruguay, o micuţă ţară de 3, 5 milioane de locuitori.

Federaţia a fost înfiinţată abia în 1982 şi dispune de mijloace limitate:anul trecut, selecţionata feminină under-18 a fost nevoită să "cerşească" pe străzile din Montevideo pentru a putea strânge fondurile necesare participării la Mondialul din Republica Dominicană.