Urme ale unui lagăr de muncă forţată au fost descoperite în apropierea unei statui a lui Stalin din Praga jpeg

Urme ale unui lagăr de muncă forţată au fost descoperite în apropierea unei statui a lui Stalin din Praga

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 29 martie 2021

Un lagăr de muncă forţată a fost descoperit în Parcul Letna din Praga înainte de începerea construcţiei unui lac artificial lângă un piedestal imens care a susţinut o statuie a lui Stalin, relatează adevarul.ro.

Parcul Letna este un loc potrivit pentru o scurtă evadare din tumultul capitalei Republicii Cehe. Situat pe colina cu acelaşi nume, pe malul stâng al râului Vltava, parcul este o întinsă oază de verdeaţă care permite admirarea de la înălţime a Oraşului Vechi (Stare Mesto). Găzduieşte totodată mai multe clădiri şi monumente istorice, precum Pavilionul Hlanavsky şi cel mai vechi carusel din Europa, dar şi o atracţie bizară care aminteşte de vremurile întunecate ale Războiului Rece. Este vorba de un piedestal imens care a susţinut o statuie a lui Iosif Visarionovici Stalin. Inaugurată la 1 mai 1955, la mai bine de doi ani de la moartea dictatorului sovietic, statuia de 14.200 de tone a fost distrusă şapte ani mai târziu, pe fondul destalinizării. Considerat de mulţi cehi drept un loc apăsător, care aminteşte de o perioadă tristă a secolului XX, autorităţile din Praga au decis să-l învioreze cu un lac artificial, dar începerea construcţiei s-a poticnit de o descoperire macabră, şi anume că statuia lui Stalin a fost ridicată în apropierea unui lagăr de muncă forţată. 

Existenţa acestui lagăr a scăpat până acum atenţiei istoricilor. Înfiinţat în secret de autorităţile comuniste strict pentru construcţia statuii, urmele sale au fost şterse înainte de inaugurare. Dar suspiciunile persistau, iar autorităţile din Praga au chemat Academia de Ştiinţe a Republicii Cehe să facă lumină în acest caz. Aşadar, o echipă de arheologi şi-a suflecat mânecile şi a descoperit că suspiciunile erau fondate. În afară de şantier, istoricii au găsit dovezi despre lagăr şi în arhivele municipalităţii. 

Citeste mai mult: adev.ro/qqqf3k