Uraganul Irma a lovit Florida  Donald Trump a declarat starea de catastrofă naturală / VIDEO jpeg

Uraganul Irma a lovit Florida. Donald Trump a declarat starea de catastrofă naturală / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Readctia
🗓️ 11 septembrie 2017

Uraganul Irma a lovit cu putere zona de coastă a Peninsulei Florida cu rafale de vânt puternice şi ploi abundente ce au lăsat aproximativ trei milioane de oameni fără electricitate şi a inundat străzile din centrul oraşului Miami. Președintele SUA, Donald Trump, a declarat starea de catastrofă naturală în Florida. 

Preşedintele Donald Trump le-a spus reporterilor că repararea pagubelor provocate de uragan va implica costuri uriaşe. „Vestea proastă e că avem de a face cu un monstru mare“, a explicat preşedintele. Cu toate acestea, Trump a precizat că, în prezent, vieţile oamenilor sunt mai importante decât costurile. Din cauza uraganului, Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite a anulat votările programate luni, relatează Adevărul.

Oficialii americani au avertizat că uraganul Irma rămâne încă extrem de periculos, în ciuda scăderii acestuia în intensitate, rafalele de vânt smulgând liniile de tensiune şi acoperişurile caselor şi ameninţând zonele de coastă cu valuri de până la 5 m înălţime.

Milioane de oameni s-au ascuns în adăposturi speciale în Florida, aşteptând să treacă uraganul Irma, una din cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată în Oceanul Atlantic, cu ploi torenţiale şi vânt de 210 km/h, care a ajuns duminică la ţărmurile acestui stat american.

Această furtună istorică a atins ţărmul Floridei la puţin timp după ce a fost înregistrată o scădere în intensitate, trecând la categoria a treia, cu rafale de vânt cu viteze maxime de 200km/h. La câteva ore distanţă a urmat o nouă scădere în intensitate, până la categoria 2, cu rafale de vânt de maxim 175km/h – conform Centrului Naţional de Meteorologie din Statele Unite.

Aproape 7 milioane de locuitori din sudul statului Florida, aproximativ o treime din întreaga populaţie a statului, au primit ordinul de evacuare din calea furtunii. Circa 17,000 de persoane au fost adăpostite în cele peste 650 de adăposturi de urgenţă.

Săptămâna trecută, uraganul Irma a devenit unul dintre cele mai puternice uragane din Atlantic documentate, şi unul dintre puţinele uragane de categoria 5 ce au susţinut rafale de vânt cu viteze de 300km/h.