Uniunea Europeană elimină ora de vară? jpeg

Uniunea Europeană elimină ora de vară?

Disconfortul fizic creat de schimbarea orei de două ori pe an și rezultatele unor studii care arată că economia de energie este sub nivelul scontat ar putea determina oficialii europeni să elimine schimbarea orei în statele membre.

384 de deputați ai Parlamentului European, dintre cei 549 prezenți, au votat săptămâna trecută „pentru” renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, astfel încât ora de iarnă va fi valabilă pentru tot cursul anului, relatează Adevărul.

Rezoluția a fost susținută de 70 de deputați „cronofili”, după ce mai multe organizații, precum Asociația împotriva dublei ore de vară (ACHED), au denunțat schimbările de oră și efectele lor nocive asupra sănătății, considerând „discutabile” economiile la energie realizate prin schimbarea orei.

Parlamentul European (PE) a cerut Comisiei Europene (CE) o evaluare „în profunzime” a avantajelor și dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial și să prezinte „dacă este necesară” o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene (UE).

Eurodeputații consideră că „numeroase studii științifice (despre acest subiect) nu au avut rezultate concludente, dar au arătat, în schimb, existența unor efecte negative asupra sănătății ființelor umane”. Comisia Europeană are sarcina de a convinge toate cele 28 de state membre să aplice rezoluția, caz în care ora de iarnă va fi aplicată tot anul.

Ora de vară, între controverse și beneficii

Germania a fost, însă, prima țară care a implementat ora de vară. Pentru prima dată, ceasurile au fost date înainte la ora 23.00, pe 30 aprilie 1916. La mijlocul Primului Război Mondial. Gândirea din spatele acestei acțiuni era de a minimiza folosirea luminii artificiale, pentru a economisi combustibilul pentru eforturile de război. Ideea a fost imediat preluată și de Marea Britanie și alte state, printre care și SUA. Dar după încheierea războiului, multe dintre state au renunțat la ora de vară și au revenit la timpul standard dinainte. Ora de vară a revenit, însă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, din aceleași motive ca în cazul precedent – salvarea energiei vitale pentru susținerea războiului. 

Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state ale lumii și afectează peste un miliard de oameni anual. Totuși, începutul și sfârșitul orei de vară variază de la o țară la alta. Uniunea Europeană a adoptat ora de vară folosită în Anglia – anume, din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie. În Statele Unite, majoritatea statelor au adoptat ora de vară, cu excepția statelor Hawaii și Arizona, precum și a zonelor insulare (Puerto Rico, Insulele Virgine, Samoa și Guam).

Ora de vară în România

În România, ora de vară a fost introdusă în 1932, și a funcționat anual, până în 1939 (începea în prima duminică din aprilie, la ora .00 și se încheia în prima duminică din octombrie, ora 01.00). Din 1 aprilie 1940, ora .00, până în 2 noiembrie 1942, ora 03.00, ora de vară a fost în vigoare permanent. Apoi, din 1943, s-a renunțat la ea. A fost reintrodusă abia în regimul Ceaușescu, începând cu 1979.

Regula orei de vară de astăzi este în vigoare din 1997. Înainte, a trecut prin două etape, și anume:din 1979 până în 1983, începea în prima duminică din aprilie, ora .00 și se încheia în ultima duminică din septembrie, ora 01.00; între 1984 și 1996, începea în ultima duminică din martie, ora .00, și se încheia în ultima duminică din septembrie, ora 01.00.

Foto: Pixabay