Autor 2273 vizualizări


Arta a avut întotdeauna puterea de a fi periculoasă. Dar un muzeu de artă deschis recent duce acest lucru la un alt nivel. Muzeul UniMARU este situat în probabil cel mai neospitalier loc din lume, și anume în zona demilitarizată dintre cele două Corei. În mijlocul unor soldați mereu pregătiți să tragă, această instituție își propune să devină un simbol al păcii, relatează CNN. 

Expoziția inaugurală, numită „2021 DMZ Art and Peace Platform”, comemorează trei ani de la Declarația Comună de la Phenian din 2018. După o scurtă destindere, situația politică și militară rămâne delicată în peninsula Coreeană. Vizitatorii sunt nevoiți să poarte veste antiglonț și sunt escortați de militari. 


Operele sunt expuse în cinci clădiri. Clădirea principală, numită UniMARU, a fost construită în 2003 și a servit timp de câțiva ani ca birou vamal intercoreean. Goală de 2007, a fost renovată de arhitectul Hyunjun Mihn, care a realizat și Muzeul de Artă Contemporană din Seul.  

Opere de artă sunt expuse și în cele două gări ale zonei demilitarizate: Dorasan și Jejin. Gările au fost construite pentru a permite circulația între cele două state în cazul redeschiderii frontierelor. 

Zona demilitarizată este un teritoriu tampon de patru kilometri lățime care servește la demarcarea militară dintre cele două Corei, conform Acordului de armistițiu de la Panmunjeom din 1953. Este o zonă împânzită cu mine, unde civilii au acces doar sub o strictă supraveghere.