Unicul autoportret în marmură al lui Michelangelo a fost identificat jpeg

Unicul autoportret în marmură al lui Michelangelo a fost identificat

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 14 octombrie 2011

Istoricii de artă italiani au anunțat săptămâna aceasta că au identificat un autoportret, singurul de altfel, sculptat în marmură al lui Michelangelo. Aparținând unui colecționar privat, sculptura de marmură are circa 35 de centimetri. ”Este o sculptură de înaltă calitate, cioplită cu precizie și delicatețe.” spune Alessandro Vezzosi, directorul Muzeului Ideale din orașul toscan Vinci.

Sculptura a fost identificată ca fiind o posibilă operă a lui Michelangelo încă din 1999 de James Beck, profesor de istoria artei la Universitatea Columbia. În monografia Lumea lui Michelangelo, Beck vorbea de un ”posibil autoporet” datat 1545. La acea vreme, Michelangelo ar fi avut 70 de ani și terminase deja capodoperele prea bine cunoscute:David, Pieta, capelele Medici din Florența și Capela Sixtină. Potrivit lui Beck, figura sculptată aparține cu siguranță lui Michelangelo. ”Este singurul portet al său în marmură și relief din perioada vieții sale”.

De atunci, mai mulți specialiști au analizat sculptura și au aderat la ideea lui Beck. Sculptura se aseamănă portretelor lui Michelangelo realizate de Bugiardini sau Jacopino del Conte, dar măiestria cu care a fost realizată opera îi face pe istoricii de artă să creadă că Michelangelo ar fi autorul acesteia.