Unelte din piatră de acum 118 000 de ani, găsite în Indonezia jpeg

Unelte din piatră de acum 118.000 de ani, găsite în Indonezia

📁 Antichitate
Autor: Alina Negulescu
🗓️ 20 ianuarie 2016

Oserie de unelte vechi din piatră a fost descoperită într-un sit arheologic din Insula Sulawesi, insulă care aparţine Indoneziei. Importanţa acestor artefacte rezidă în faptul că datează de acum 118.000 de ani, deci au aparţinut unei populaţii străvechi. Până acum, se considera că primii oameni care au populat insula au fost din specia Homo sapiens şi că au ajuns în Sulawesi acum 6.000 de ani.

Această descoperire indică o altă specie care s-a stabilit acolo înainte de indivizii din specia menţionată. Dr Gerrit van den Bergh, unul dintre cercetători, a declarat că aceşti primi locuitori ai insulei Sulawesi au putut face parte din specia Homo floresiensis, nume dat după locul în care au fost găsite pentru prima dată fosile ale acestor indivizi şi anume Insula Flores, care aparţine aceluiaşi spaţiu geografic ca Insula Sulawesi.

Situl arheologic în cauză a fost descoperit în 2007, însă studierea lui atentă a fost posibilă în 2011, odată cu dezvoltarea unor noi tehnici. Peste 200 de artefacte au fost extrase până în 2012, tot atunci fiind datat acest sit. Cea mai mare parte a lor este estimată la 118.000 de ani, însă specialiştii au găsit şi alte unelte care ar putea data de acum 200.000 de ani.  

Dr Gerrit van den Bergh crede că specia Homo sapiens, care a ajuns în Sulawesi acum aproximativ 6.000 de ani a întâlnit această populaţie arhaică, însă nu a găsit dovezi care să indice ce fel de relaţii existau între aceştia. Specialiştii speră să găsească fosile ale indivizilor din această specie misterioasă.

Fie că este vorba de Homo floresiensis, fie că este vorba de Homo erectus sau de o specie nouă, tipică Insulei Sulawesi, cercetările continuă pentru ca aceste afirmaţii să aibă o bază concretă, dovedită.